Zašto je godina berbe važna

Prilikom kupovine vina, svaki iole dobar vinski znalac obratiti će pozornost na godinu berbe. Razlog tomu nije zbog raširene zablude da je vino boljeg okusa ako je starije već vlastito iskustvo krajnjeg kupca, njegov osobni ukus, nagrada koju je vino dobilo za određenu berbu ili možda ulaganje u budućnost.

Dok mnogi radije uživaju u voćnoj svježini mladih vina drugi preferiraju tamnija, kompleksnija, starija vina. Većina vina ipak nije “dizajnirana” za starenje. Od ukupne godišnje proizvodnje vina tek se mali postotak njih uistinu poboljšava s godina provedenih u podrumu. Još je manje onih koja se poboljšavaju nakon 10 i više godina. Za one koji u hrvatskim vinima vide dobru investiciju možda će biti koristan podatak da 75% cjelokupnog tržišta vina kojim se trguje za potrebe investiranja čine klasificirana vina iz francuskog Bordeauxa. U tom kontekstu pred hrvatskim vinima je dug put. Koliko dug? Možda dobijete sliku provjerite li grafikon berbi kojeg svake godine na svojim stranicama objavljuje Wine Enthusiast. Svejedno privilegija je vlasnika onog malog postotka vina s potencijalom starenja da u svojim vinima pune zrelosti mogu uživati kada to vino na tržištu bude manje dostupno i samim time teže dobavljivo.

Zašto je onda godina berbe bitna?

Godina berbe veću ulogu igra u regijama u kojima klima više varira, a njima pripada i naša. Tako je i sa većim dijelom Europe; regija Bordeaux, Burgundy, Champagne, regije sjeverne Italije, sjeverna Španjolska (Rioha), Njemačka i Austrija.

Svaka godina je po nečemu posebna i drugačija. Neke su godine bogatije suncem, neke su bogatije kišom, no najbolje su one kada je omjer kiše i sunca izjednačen. Dobra godišta odlikuju se znatnim taninima i kiselinama a to je ono što vinima omogućava da vremenom postanu još bolja.

Kada se uključi i ljudski faktor mogućnosti su neograničene.

Uz pretpostavku da se savršeno izvedenom vinifikacijom od ubranog grožđa spravljaju zdrava i prirodna vina, godina berbe ostaje zaista tek puka činjenica na etiketama boca. Zdravo i prirodno grožđe u pravim rukama u pravilu daje vrhunska vina.

Ponekad se ipak dogodi da zbog loše kvalitete vina, vlasnici vinarija i podrumari odluče cijelu jednu berbu svrstati u nižu kategoriju, redizajnirati etiketu ili, vjerovali ili ne, cijelu berbu pretvoriti u kvasinu. Sa zasluženom i teško stečenom reputacijom vinari se ne žele kockati. Rijetko ćete zato naići na loše vino sa poznatim potpisom.

U našoj ponudi vina po godinama, godine smo označili iz razloga kako bi olakšali potragu svima onima koji točno znaju koju godinu vina traže. Mislili smo i na one koji nemaju uvid u godine ali iz nekog razloga žele kušati vino baš iz određene godine berbe. Za zrela vina izvrsnih godišta kažu da su “materijalizirana prošlost” te pružaju neponovljiv uvid u davna ljeta i berbe zato su svi oni koji traže takvo iskustvo na pravom mjestu.

Za sva druga vina u našoj ponudi na kojima godine nisu naznačene, riječ je o recentnim berbama koje su trenutno aktualne na tržištu.