Piccini Chianti DOCG

Toskana je jedna od najstarijih i najpoznatijih vinskih regija Italije. Osim što očarava nestvarnom ljepotom bajkovitog krajolika, Toskana veliku pažnju plijeni i svojim prekrasnim vinskim podrumima i vinogradima. Jedan od njih svakako je i Piccini-ijev smješten u srcu Chianti Classica, zaštićenoj vinogradarskoj zoni iz koje dolaze vina sa markicom na kojoj je lik pijetla. Crni pijetao u crvenom krugu oznaka je konzorcija Chianti, jedne od vjerovatno najstarijih oznaka kojom se štiti kakvoća imena i vina, a po kojoj se vina Chianti razlikuju od ostalih vina koja se proizvode van zaštićene zone.

Obla i slamom opletena boca

Chianti se najčešće veže uz karakteristične, šarmantne, debeljuškaste, slamom opletene boce vina u obliku tikvice. U takvim su se bocama još u 13. stoljeću čuvala najslavnija Toskanska Chianti vina. 

Danas još svega nekoliko proizvođača tako plasira svoje vino, dok većina drugih koristi standardne boce od 0,75 l.

Riječ je o crnim stolnim vinima koje su kupaža sorti sangiovese grosso, canaiolo, trebbiano toscano i malvasia bianca. Točan sastav Chiantija bio je nepoznat do sredine XIX stoljeća kada mu je zahvaljujući Bettinu Ricasoliu strogo utvrđena receptura.

Klasičan Chianti sadrži nekoliko sorti grožđa, uključujući i bijelu, ali glavna je Sangiovese.

Sangiovese je najstarija i najrasprostranjenija talijanska sorta crnog grožđa čiji se naziv prevodi kao “krv Jupiterova”. Pretpostavlja se da joj je podrijeto iz Toskane, gdje se spominje uz Etruščane i njihovu kulturu već u VIII st. p.K. Više o sorti Sangiovese … Piccini Chianti DOCG dnevno je vino koje se može konzumirati svaki dan. Kupaža je sorti 90% Sangiovese 5% Canaiolo 5% Ciliegiolo. Vino je ukusno, svježe, intenzivne i postojane voćne arome trešnje, mekano, glatko i dobro uravnoteženo s nježnim taninima. Riječ je o vinu koje predstavlja redefiniranu sliku Chiantia 21. stoljeća. Baš je Piccini, najstarije i najtradicionalnije talijansko vino, učinio suvremenim, živopisnim, originalnim i internacionalnim odnosno iznjegovao je vino koje predstavlja najbolji omjer cijene i kvalitete. Za sve one koji žele osjetiti autentičan dašak Toskane u svom domu najtoplije preporučamo. Vino je dostupno u našem web shopu! Lu-Ma