Vinarija Tikveš-priča duga 135 godina

Stoljetna tradicija proizvodnje vina u Makedoniji definitivno je jedan od razloga prepoznatljivosti i prisutnosti makedonskih vina i na našem tržištu. Blage zime, žarka ljeta i Sunce koju ovu zemlju grije preko 270 dana u godini savršeno su okruženje za uzgoj vinove loze i proizvodnju vina. Makedonija je stoga, na vinskoj karti jugoistočne Europe oduvijek slovila kao veliki proizvođač nekada vina niže kvalitete, danas kvalitetnih i vrhunskih vina prepoznatljivih na svjetskoj vinskoj sceni.

Percepcija Makedonije kao zemlje koja proizvodi niskokvalitetna i jeftinija vina namijenjena širokim masama u zadnjih se deset godina bitno mijenja. Tu je vinsku revoluciju potaknula upravo njihova najveća i najpoznatija vinarija-  Tikveš.

Vinarija Tikveš

Tikveš vinarija svoje je ime dobila po istoimenom vinogorju najpoznatije vinogradarske regije u Makedoniji, smještene na istoj zemljopisnoj širini baš kao i svjetski poznate vinske regije Italije, Francuske i USD-a. Vinarija Tikveš djeluje još od davne 1885. godine. Velika prekretnica u njenoj filozofiji poslovanja događa se početkom 21.stoljeća kada vinarija sa ulaskom novih vlasnika mijenja svoj dotadašnji koncept rada. Novi vlasnici ulažu milijune eura u modernizaciju i standardizaciju proizvodnje što vinariju rangirana u sam vrh svjetskih proizvođača.

Danas vinarija Tikveš u svom vlasništvu ima 1200 ha vinograda te kontrolira uzgoj na dodatnih 5000 ha. Proizvodni je kapacitet vinarije 49 milijuna litara vina dok se godišnja proizvodnja kreće između 14-16 milijuna litara. Vinarija osvaja svojom veličinom i pogonima u kojima se tradicionalne vrijednosti i muzejske ljepote isprepliću sa modernim pogonima i suvremenom tehnologijom. Godine 2010. vinski konzultant vinarije Tikveš postaje jedan od najboljih svjetskih enologa Philip Cambie, koji u zavidnoj brojci od 60 etiketa potpisuje njihovu višestruko nagrađivanu premium liniju vina.

Njihovo je legendarno vino T’ga za jug krajem prošlog stoljeća pokorilo police trgovačkih lanaca i upoznalo široke mase sa autohtonim makedonskim sortama koje daju upečatljiva crvena vina intenzivne arome i ukusa.

U želji da sačuvaju dugo godina sticanu lojalnost svojih kupaca osiguravajući im uvijek najbolji omjer cijene i kvalitete novim je vlasnicima u fokusu da svojim vinima prenose specifična obilježja ljudi, krajolika, mirisa… područja sa kojih ta vina dolaze. Upravo su na tom tragu nastala njihova najpoznatija vina, danas perjanice vinarije Tikveš: Barovo, Bela voda i Domaine Lepovo.

Investiranjem u kupnju francuske vinarije Chateau de Gourdon  u južnoj Rhoni u Francuskoj, vinarija Tikveš postala je prva vinarija iz regije koja u svom vlasništvu ima jednu francusku vinariju te jedna od rijetkih vinarija jugoistočne Europe koja se širi i investira na strana tržišta.

Vinarija Tikveš unazad posljednjih nekoliko godina ugodno iznenađuje svojom ponudom vrhunskih vina. Danas njena vina sjajno kotiraju na domaćem i stranom tržištu pa ne čudi što čak 60% njene proizvodnje završi na popularnim stranim tržištima poput Amerike, Kine, Japana te brojnih drugih zemalja koje osim vrhunske kvalitete zahtijevaju i zavidne količine njihovih vina. 

Kompletnu ponudu vina vinarije Tikviše u našem web shop-u provjerite ovdje.