Vina Vrijedna Vaše pažnje (VVP)

luma ekskluziv d.o.o.

Vinarija Plančić, do prije par godina vinarija sa potencijalno najvećim vinogradom na Mediteranu, na prezentaciji i degustaciji vina koja je održana u vinoteci LU-MA, najavila je svoj novi početak.

Nakon četiri godine tišine vinarija Plančić konačno je otvorila svoj podrum i upoznala nas sa zanimljivim detaljima kojima će se odlikovali nova vina pod njihovom etiketom. I dok je kod velike većine domaćih vinara sva pažnja usmjerena isključivo i jedino na vino, vinarija Plančić prva je napravila iskorak u smjeru presonaliziranja svake butelje iz svog podruma.

Svaka butelja vina koja izađe iz vinarije Plančić biti će numerirana, a vlasnik butelje imati će informaciju koliko je boca tog vina buteljirano te godine, te podatak o tome koju točno bocu drži u svojim ruku.

Godišnja proizvodnja vina sa 7 ha vlastitih vinograda te 5 ha koperantskih u maksimalnoj produkciji bila bi 75.000 boca godišnje. Sva vina proizvedena su od grožđa isključivo od autohtonih hvarskih sorti Bogdanuša, Parč bijele te Darnekuša i Plavca malog crne sorte.

Obzirom da vina iz vinarije Plančić nećete naći na policama trgovačkih lanaca u nastavku slijedi  popis i opis predstavljenih i degustiranih vina. Ukoliko se odlučite za kušanje pozivamo Vas u Cheese bar, a ukoliko se odlučite postati vlasnikom jednog ili više butelja sa Plančić potpisom obratite nam se sa punim povjerenjem.

Predstavljamo Vam Plančić vina s najboljih hvarskih vinogorja:

DNEVNA VINA &  AUTOHTONE HVARSKE  SORTE

Bogdanuša – kvalitetno suho bijelo vino odlične kakvoće proizvedeno od grožđa istoimenog autohtonog hvarskog kultivara s lokaliteta Blata, Kruševja i Poljica. Berba 2016 napunjeno 5.333 boce.

Darnekuša – vino proizvedeno od istoimene raritetne autohtone hvarske sorte koja se veže isključivo za otok Hvar. Posebna jer raste na 580 metara nadmorske visine, na vjerojatno najvišim hrvatskim vinogradima s klimatskim karakteristikama kontinentalne klime. Za razliku od plavaca, boju ovom vinu ne daje kožica već meso rubinske boje. Vino ima svojstvenu aromu te iznenađujuće svježi okus. Obzirom da je je napunjeno svega 2.000 boca ovog vina ovo vino možete probati u Zagrebu jedino i isključivo u Cheese baru u Cesarčevoj ulici.

Plavac mali – kvalitetno suho crno vino proizvedeno od istoimenog autohtonog dalmatinskog kultivara sa lokaliteta Dračev dolac, Krušvice i Podhum. Tamnocrvene živahne je boje, fino izražene plavčeve arome, te mekog i skladnog okusa. Berba 2014-2015  napunjeno 12.600 boca.

VINA ZA GOZBE & IZABRANI LOKALITETI

Ager -kvalitetno suho bijelo vino  zemljopisnog podrijetla hvarskog vinogorja s najboljih izabranih lokaliteta. Proizvodi se ručnom selelcijom ubranog grožđa od autohtonih hvarskih kultivara Bogdanuše i Parča između ostalih i sa lokaliteta Vrboske u starogrčkog nalazistu Ageru po kojem je vino dobilo ime i koji je pod zaštitom UNESCO. Berba 2016 proizvedeno 4.666 boca.

Pharos Opol – kvalitetno tradicionalno suho ružičasto vino izborne berbe  proizvedeno od autohtonog Dalmatinskog kultivara Plavca malog s najboljih izabranih  lokaliteta Dračev Dolac, Krušvica i Svirče s karakterističnih svjetlih tla. Berba 2016 proizvedeno 4.133 boce tehnologijom maceriranja masulja 36 sati.

Pharos Reserva – vrhunsko suho crno vino barrique tehnologije  zemljopisnog podrijetla hvarskog vinogorja s najboljih lokaliteta. Berba 2012 proizvedeno 2400 boca uz potencijal starenja do 10 godina.

Pharos Gand Cru – kruna održane degustacije vina vinarije Plančić. Radi se o vrhunskom suhom crnom vinu  zemljopisnog podrijetla hvarskog vinogorja s izabranog najboljeg lokaliteta Dubje. Berba 2009 napunjeno 3.200 boca.

Ukoliko se odlučite kušati neko od vina Plančić i u vinu osjetite ljubav prema grožđu, izvornost ekološki zaštićenog područja, te harmoniju autohtonih sorti i umijeće zrelih, ali smjelih podrumara znajte da je vinarija Plančić postigla svoj cilj.

Detaljnije o vinima iz vinarije Plančić pogledajte ovdje.

 

Odgovori