Vinarija Degarra- Kada se ujedine strast i ljubav

Vinska je scena Hrvatske nepresušan izvor zanimljivih priča. Mnoge od njih davno su započeli naši prapradjedovi i bake i žive s nama još i danas. Mnoge se ipak ne mogu pohvaliti dugovječnošću ali su im baš takve vinske priče bile poticaj da krenu svojim putem i naprave svoju vlastitu.

Jedna nam takva, vlastita priča, kažu dostojna holivudskih zapleta, dolazi sa plodnih polja Ravnih kotara Zadarskog vinogorja. Smještena iznad Bokanjca uz cestu prema Ražancu i Pagu, svoja je vrata otvorila Vinarija Degarra pretvorivši bivšu vojarnu u prekrasnu oazu mira i užitka.


Ravni kotari najplodniji su dio dalmatinskog primorja prepuni pitoresknih sela autentične ruralne arhitekture. Vinari ovog kraja rado će vas upoznati s dugogodišnjom tradicijom uzgoja vinove loze a vinarija Degarra pohvaliti će se i starom hrvatskom autohtonom sortom višnje koju koristi u proizvodnji jednog od svojih crnih vina.

Obiteljska tradicija proizvodnje vina i vinogradi u posjedu nisu ono što je ponukalo vlasnike vinarije da krenu u tom smjeru.

Vinarija Degarra zajednički je projekt vinskih zaljubljenika, obitelji Pestić i Šulentić, a njihova je priča krenula sasvim slučajno, iz oduševljenja, spontano i iskreno.

… i poslože se kockice…

Da će par dana kasnije, nakon što je uživao u chardonnayima vinarije Kovačević na Fruškoj gori, upoznati glavnog enologa čijih je ruku djelo vino za koje nije skrivao svoje oduševljenje, Mate Pestić nije mogao ni sanjati.

Svi oni koji ga iole znaju jako si dobro mogu vizualizirati sliku Mate kako sa oduševljenjem priča o onome što voli odnosno bez zadrške bljuje vatru na ono što mu nije drago. I na kraju tuš. Kada vam osoba kojoj ste sa ponosom uspjeli prenijeti sve svoje emocije, što pozitivne, što negativne, kaže da je ona glavni kreator toga djela već vidite sliku crvenog Mate s pogledom uperenim u pod.

I kao u svakoj dobroj priči i ovdje je pobijedila iskrena i s puno energije i strasti izgovorena Matina istina. To je bila iskra koja je zapalila vatru između dvije obitelji i iz koje se rodila Degarra.

Strast, želja, predanost, rad, divljenje, užitak, ekstaza, riječi su sa etikete svakog vina koje izađe iz Degarrine tvornice čuda. Njihov je glavni moto: “Novo i originalno“ ali neće nam zamjeriti ako dodamo i limitirano.

S obzirom da su od samog početka htjeli postati i ostati mala boutique vinarija koja proizvodi vrhunska vina posebnih i limitiranih serija odlučili su to zapečatiti u samom nazivu svoje vinarije. Od tuda i naziv vinarije Degarra izveden od francuskog izraza “Vin de Garage“ koji je sinonim za male strastvene proizvođače najboljih francuskih i svjetskih vina limitiranih serija.

… nastaju mirna i pjenušava vina vinarije Degarra

Vinarija Degarra danas proizvodi 30 tisuća butelja i žele na tome ostati. To nije i nikada neće biti posao od kojega žele živjeti nego posao u kojem žele uživati i podijeliti taj užitak sa drugima.


Pod etiketom Degarra danas se proizvede bijela, rose, crna i pjenušava vina. Poseban naglasak vinarija ipak stavlja na bijela vina jer smatra da ih na području Dalmacije nedostaje.

Sortu koju su izabrali za svoje bijelo vino je Pošip. Degarrin pošip je svjež, elegantan, fino izbalansiran i harmoničan. Od sorte Pošip pod Degarrinom etiketom dolazi i prvi zadarski pjenušac PRIMO. Pjenušac pripremljen tradicionalnom metodom vrenja u boci i napunjen u svega 1180 boca.

Pored pjenušca Primo tu je i ženska inačica pjenušca Perla. Radi se o rose pjenušcu koji je pripremljen tradicionalnom metodom vrenja u boci od sorte Plavina.

Iz iste je sorte uz dodatak Merlota vinarija napravila i svoje mirno rose vino.

Od crnih vina iz vinarije Degarra dolaze nam dva vina, vino Bonterra i vino Bomary.

Vino Bonterra nefiltrirana je kupaža klasičnih francuskih sorti, merlota, caberne-sauvignona i syraha  za koje se sjevernodalmatinski krš zadarskog i benkovačkog vinogorja već dokazao savršenim terroirom. Vino Bonterra moćno je vino ugodnih i mekih tanina s razvijenim tercijalnim aromama.

Vino koje nosi radost i ponos vinarije Degarra, vino je Bomary. Bomary je aromatizirana kupaža Bonterre i vina od stare hrvatske autohtone sorte Maraške koja baš u Ravnim kotarima daje najkvalitetnije plodove. Posebno vino posebnog imena nastalo kada je skraćenici BOnterre i MAraske dodana radost.

VINA DEGARRA U NAŠOJ PONUDI

12.20  (91.92 kn)
17.70  (133.36 kn) 54.80  (412.89 kn)

Broj etiketa na vinskoj sceni Hrvatske konstantno raste, broj vinarija i vinskih trgovaca također. Svaka od njih ima svoju priču, svog pripovjedača i svoju publiku. Naš je zadatak da Vam ih ispričamo što više a na Vama je da izaberete svoju najdražu.

Ovo definitivno nije prva priča ispričana o vinariji i vinima Degarra. Nije prva ali budite sigurni nije ni zadnja. Sve je više onih koji pričaju priču o Degarri a to samo govori u prilog tome kako vina iz Degarrinog podruma sve više zauzimaju respektabilno mjesto na vinskoj sceni Hrvatske.

Lu-Ma