Velika vina motovunske vinarije Fakin

Osim što je zvučno ime u svijetu filma i tartufa, Motovun se u posljednjih nekoliko godina često spominje i kao novo središte hrvatske vinske scene. Tu je, u podnožju brda, tog drevnog istarskog spomenik-grada, čiji današnji izgled potječe još iz srednjeg vijeka, svoje mjesto našla i Vinarija Fakin.

Vinarija Fakin

Vinarija Fakin relativno je mlada, autentična garažna vinarija koja svoja vina visoke kvalitete proizvodi u podruma svoje obiteljske kuće. Vinogradi su joj smješteni na 30 ha površine i raspoređeni su na nekoliko mikro lokacija, od kojih je dio u privatnom a dio u dugogodišnjem državnom zakupu.

Vinogradi

Iako je riječ o relativno mladoj vinariji vinogradarstvo je u obitelji Fakin tradicija. Neki od njenih vinograda stari su 40-ak pa i 70-ak godina, a svoje grožđe, obitelj Fakin,  godinama je prodavala najpoznatijim istarskim vinarijama koji su sa svojim etiketama osvajali prestižne nagrade. Proizvodnju svog vlastitog vina započeli su tek kada je mladi Marko Fakin odlučio stvari uzeti u svoje ruke. Njegova filozofija da su visoki prinosi glavni razlog nepodnošljive kiselosti njihovih terana rezultirala je značajnim smanjenjem prinosa njihovih vinograda. Prosječni prinosi Fakinovih vinograda znatno su manji nego u većini drugih istarskih vinograda pa tako na 3 ha Fakinovih vinograda umjesto 12 tisuća raste skoro upola manje loza. Stari trsovi Fakinovih vinograda igraju vrlo važnu ulogu u kreaciji njihovih vina dajući im moćno, veliko i bogato tijelo.
Zemlja na kojoj raste Fakinova loza je bijela i izgledom podsjeća na kamen, a zapravo je pijesak koji se mrvi. Takva podloga vinima osigurava mineralnost, svježinu i izražajne karakteristike specifične za njegovane sorte.

Sorte

Pored tipičnih istarskih sorti vinove loze; malvazije istarske, terana i muškata žutog vinarija Fakin njeguje i nešto chardonnaya kojeg koriste za proizvodnju svog pjenušca. Na položaju Bred, na 260 metara nadmorske visine, sa najljepšim pogledom na Motovun podignuti su novi vinogradi syraha, merlota i cabernet sauvignona.
Za položaje Fakinovih vinograda kažu da su najbolji u Istri. Motovunsko vinogorje naime specifično je zbog velikih dnevno noćnih temperaturnih razlika. Tu se miješaju hladni i topli zrak koji dolazi sa mora pa su noći neobično hladne a dani vrući.

Vinske etikete

Vinarija Fakin trenutno ima 9 aktivnih vinskih etiketa a godišnje proizvodi 100 tisuća butelja vina. Vinarija s ponosom nosi i titulu najnagrađivanije hrvatske vinarije. Vodeća sorta u podrumu i vinogradu Vinarije je malvazija. Jedan manji dio malvazije služi za proizvodnju guste, macerirane malvazije La Prima dok se značajniji dio koristi za mladu malvaziju. I jedna i druga malvazija nose zlatnu Decanterovu medalju. Odležala malvazija La Prima iz 2015. godine osvojila je 95 bodova, a mlada Fakinova malvazija iz 2018. godine 96 boda.
Uz malvaziju druga najzastupljenija sorta Fakinovih vinograda je teran. Terani su ujedno i Fakinova strast. Od njih se rade mlada, odležala i predikatna vina. Fakinov teran Il Primo iz 2017. godine krajem prošle godine osvojio je 95 bodova na Decanterovom natjecanju. Sa nestrpljenjem iščekujemo a ujedno i najavljujemo njegov izlazak na tržište.

Fakin Teran Il Primo 2017

Mlado vino koje pred sobom ima još najmanje desetak godina dobrog  života. Vino će se sigurno još mijenjati, zaokruživati, postajati elegantno i neće izgubiti svoju vibrantnost i temperament.

 
Osvojena zlatna Decaterova nagrada za Teran nije prva a sigurni smo nije ni zadnja u nizu. Ona je samo dokaz međunarodne konkurentnosti Fakinovih terana koji su već sada zapečatili svoje mjesto na svjetskoj listi vrijednih terana.
 
Zadnjih par godina vinarija Fakin svojim vinima oduševljava vinsku publiku Hrvatske i svijeta, godine ispred nas njenim će vinima samo ići u prilog, stoga se veselimo budućim druženjima uz vina Fakin.
 
 
Lu-Ma
 

Vina fakin u našoj ponudi