Teran je Istrijan

EU je još jednom potvrdila da istarski vinari sasvim zasluženo koriste naziv sorte grožđa teran za svoje vino. Opći sud Europske unije odbacio je tužbu Slovenije protiv Europske komisije, kojom je Ljubljana tražila poništenje odluke da hrvatski vinari u Istri mogu koristiti naziv teran.

Pravo je vrijeme da se hrvatsko slovenski vinski spor oko terana jednom i zauvijek zatvori.

Ta posebna vinska sorta grožđa već se stoljećima uzgaja na području čitave Istre i oduvijek je bila neizostavan dio istarskog identiteta i njene višestoljetne vinske tradicije.

Njena popularnost iz godine u godinu raste pa teran  sve više privlačiti pažnju i stranih tržišta. Hrvatska je Istra u posljednjih nekoliko godina izrodila zlatna vina koja pred sobom imaju blistavu budućnost. Takva vina najbolji su ambasador domaćih vina na globalnoj vinskoj sceni.

Bravo za Teran! Bravo za Istru! Bravo za Hrvatsku!

Fakin Rose 0,75l

62.50 kn

Karakteristične je svijetle slamnato žute boje sa zelenkastom nijansom. Ugodne je cvjetno-voćne arome, a okus ove Malvazije je svjež, ugodan, topao i fino kiselkast.

Temperatura serviranja: 10°C

Gastro preporuka: uz sireve aromatizirane travama i tartufima te salate od glavonožaca, uz plodove mora i razna jela s tjesteninama.

Pročitaj više

Bertoša Teran (odležano) 0,75l

100.00 kn

Vino rubin crvene boje, nježnog tijela, ugodne kiseline specifičnih za teran, miris suhe šljive i šumskog voća aroma cimeta.

Zbog umjerenog alkohola i odležavanja u drvu vino je vrlo pitko i lijepo prihvaćeno.

 

Temperatura serviranja: 16 – 18 °C

Gastro preporuka: carpacio od boškarina, beefsteak s tartufima ili u umaku od šumskih gljiva

Pročitaj više

Fakin Teran Il Primo 0,75l

137.50 kn

Napravljen iz najvažnije sorte crvenog grožđa u istarskoj regiji. Teran ima rubin crvenu boju koja sa starenjem prelazi u tonove crvene cigle. Punog je i jakog tijela s okusom i mirisom šumskih plodova.

Upravo kiseline i tanini daju ovom vinu zaokružen okus dugo nakon kušanja.

Idealno za duže starenje.

Temperatura serviranja: 16 – 18°C

Gastro preporuka: uz snažnija jela –baranjski kulen, pršut, jače sireve, divljač, tamno meso, pečenja, roštilj

 

 

Pročitaj više

Deklić Teran 0,75l

86.25 kn

Vrhunsko uravnoteženo suho crno vino lijepe rubin crvene boje. Miris je izražen, karakteristično voćni, uz dominaciju šumskoga voća i malina. Vino je harmonično i vrlo ukusno.  

Temperatura serviranja: od 16 do 18 °C

Gastro-preporuka: Najbolje se sljubljuje s jelima od divljači, crvenog mesa sa tartufima i istarskim pršutom.

.

 

Pročitaj više

Cattunar teran Barrique 0,75l

112.50 kn

Proizvodi se od grožđa koje je potpuno zrelo, a fermentira se tijekom duge maceracije te drži u malim hrastovim bačvama tri do četiri godine. Visoka koncentracija tanina daje ovom vinu dugovječnost, a snažan sklad okusa zanimljivu igru između prirodnih kiselosti Terana i utjecaja malih hrastovih bačvi na njega. Izražene su arome džema šumskog voća i maline te začina menta, slatki i vanilija. 

Temperatura serviranja: 16 do 18 °C.

Gastro-preporuka: Savršeno se kombinira s jelima od roštilja kao što su fileti, pečena govedina i odresci. Zanimljiva kombinacija također može biti s tunom i lososom. 

.

 

Pročitaj više

Vina Laguna pjenušac Perla Rose 0,7l

44.01 kn

Vino ima lijepu blago-ružičastu boju, kristalno je bistro te živahno po točenju u čašu. Jako lijepo perla te ga krasi puno sitnih mjehurića koji uporno izviru iz dna čaše. Intenzivnost mirisa je djelomično izražena, a miris je fin ugodan.

Prvi nos daje malinu pomiješanu s malo korice kruha, kasnije dolazi i nota ružinih latica. Na after tasteu osjeća se nota kaldirske trešnje čiji je upravo štajun. Vino je uravnoteženo sa slabo izraženom intenzivnošću i djelomično je trajno u ustima. Vino ima finu kakvoću i harmonično, te je spremno za konzumiranje kao aperitiv na ljetnoj terasi s pogledom na zalazak sunca.

Temperatura serviranja: 4-6 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: aperitiv

 

Pročitaj više

Vina Laguna Terra Rossa Limited Edition 0,75l

54.38 kn 48.94 kn

Tamna rubinsko-crvena boja, arome na borovnicu, kupinu, cvjetne arome, izrazito voćno, mekano, svježe, ugodne trajnosti i slatkastih tanina

Temperatura serviranja: 16-18°C

Gastro preporuka: uz topla predjela s mesnim umacima, hladne mesne nareske i sireve, meso ili ribu s roštilja

 

 

Pročitaj više

Benvenuti Teran Anno Domini 0,75l

147.50 kn

Teran je harmonične strukture i kiselina koje mu prirodno omogućavaju veliki potencijal odležavanja. Odležao je 24 mjeseca u hrastu, po maceraciji od 20 dana.

Temperatura serviranja: 16°C

Gastro preporuka: uz meso s grila, povrće pa čak i ribu s roštilja. Isto tako, vrlo dobro odgovara kao vino uz svaki obrok i dobro prati tjestenine, mljeveno meso, suhomesnate proizvode.

Pročitaj više

Coronica Gran Teran 0,75l

180.00 kn

Dozrijeva u drvenim bačvama različitih kapaciteta, ovisno o potrebi. Ne proizvodi se svake godine, već samo onda kada se grožđe smatra prikladnim za njegovu proizvodnju.Tamna i veoma duboka rubin crvena boja karakterizira tijelo i arome ovog posebnog vina. Prevladavaju note bobičastog šumskog voća, koje se isprepliću tercijarnim aromama(vanilija, čokolada…) i tvore veoma skladno i balansirano vino visoke kvalitete.

Temperatura serviranja: 16-18 °C

Gastro preporuka: Najbolje se sljubljuje sa aromatičnijim mesnim jelima poput divljači, goveđih odrezaka sa tartufima, tunom sa žara.

Pročitaj više

Fakin Teran B&M 0.75l

198.75 kn

Teran B&M četvrta je varijanta terana iz podruma vinarije Fakin, nastala slučajno. Naziv B&M dolazi od početnih slova imena njegovih stvaralaca supruge Bety i Marka Fakina. Nastao je iz berbe 2011. godine, suho, 12 mjeseci macerirano i 12 mjeseci odležano vino.

 

Pročitaj više

Deklić Rose 0,75l

68.75 kn

Vino ružičaste boje, sa blagim odsjajem crvene. Izrazite je svježine i aromatske kompleksnosti u kojem dominira voćnost maline i šumske jagode. Preporuča se koristiti kao aperitiv, iako se dobro slaže sa morskim plodovima i jelima od tjestenine.

 

Pročitaj više

Fakin Teran 0,75l

71.00 kn

Vrhunsko suho vino rubinski crvene boje. Veoma skladno i izbalansirano, izraženog i karakterističnog voćnog okusa, u kojem dominira šumsko bobićasto voće, Najbolje se spaja uz mesna jela, divljač, plavu ribu.

 

 

Pročitaj više

Kozlović Teran 0,75l

88.00 kn

Odlikuje se duboko purpurnom bojom i jasno vidljivim vinskim suzama na stjenkama čaše. Na nosu umjereno snažne i mlade arome crvenog voća poput malina, jagoda, višnji te začinske note poput crnoga papra i sušenog začinskog bilja, na okus suho, svježe, tanično, tipično, karakteristično za teran.

Temperatura serviranja: 16°C

Gastro preporuka: uz meso s grila, povrće pa čak i ribu s roštilja. Isto tako, vrlo dobro odgovara kao vino uz svaki obrok i dobro prati tjestenine, mljeveno meso, suhomesnate proizvode.

Pročitaj više