Savršen spoj tradicije i prirode

I dok su svima nama puna usta o tome kako se ispija vino, iz koje čaše, pri kojoj temperaturi, uz koje jelo, rakija se kod nas ispija po difoltu. Upućeniji će reći da je to zato što vino nisu izmislili Hrvati a rakiju skoro da i jesu.

Rakija je oduvijek za naš dio svijeta bila rješenje za sve probleme, as u rukavu i tajno oružje protiv svega što je neprijatelj običnom čovjeku. Priče o ljekovitostima rakije prenosile su se s koljena na koljeno, pa gotovo da i nije postojala bolest koju ne bi moglo izliječiti to čarobno piće. Duboko ukorijenjena u našu tradiciju postala je “must have“ svakog kućanstva, dostupna u svakom dijelu Hrvatske, od Slavonije do Istre, pa preko Dalmacije, sve do Dubrovnika.

Do jučer gotovo je svako kućanstvo proizvodilo svoju rakiju. Kako bi se uveo red na tržištu ograničena je proizvodnja za vlastite potrebe. Danas taj posao za nas odrađuju mnogobrojni što manji što veći proizvođači koji su svoju istinsku ljubav prema ovom čudotvornom napitku pretvorili u ozbiljan posao.

Jedan od njih je i Marko Sladić. Poznati vinar iz Plastova koji je svoju ponudu vina obogatio i likerima od rakije koje pripremaju prema starim obiteljskim recepturama koji su u obitelji Sladić već vise od 100 godina.

San Michele

Sladićev liker od višnje maraske- San Michele nastaje od dropa vinove loze, koji se dobiva prokuhavanjem ostatka vinove loze nakon procesa proizvodnje vina. Na dobivenu podlogu čiste rakije dodaje se plod višnje maraske koji u rakiji macerira oko mjesec dana na prirodnoj svjetlosti. Liker krasi etiketa sv. Mihaela, moćnog anđela i zaštitnik grada Šibenika.

Rosette

Liker je pripremljen od latica divlje ruže. Idealnu kombinaciju domaće lozovače i nježnih latica ruže obitelj Sladić zapakirala je u ambalažu koju krasi etiketa inspirirana Rozetom na Šibenskoj katedrali. Šibenska katedrala najznačajnije je graditeljsko ostvarenje 15. i 16. stoljeća na tlu Hrvatske i uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog naslijeđa. Etiketa se sastoji od dva sloja. Prvi sloj predstavlja Rozetu promatranu izvana dok drugi sloj predstavlja Rozetu gledanu iz unutrašnjosti katedrale.

Na taj je način obitelj Sladić kroz svoje likere došla do savršenog spoja tradicije i prirode, na vama je samo da uživate u rapsodiji okusa koje oni nose.

Uz Sladićeve likere od rakije u našoj ponudi iz podruma vinarije Marka Sladića naći ćete i desertno vino Deorum (lat. božansko) sve o njemu saznajte više ovdje.