Rubedo- brandy hrvatskog šarma

Da se u Hrvatskoj od grožđa ne proizvode samo vrhunska vina možda je najbolji primjer još jedno srebro sa IWSC-ovog natjecanja za brandy Rubedo, destilerije Gjuroković.

IWSC je jedno od najprestižnijih alkoholnih natjecanja na svijetu. U svijetu vina i destilata poznat i kao Oscar industrije. Osvajanje nagrade među stotinama žestokih pića iz cijelog svijeta veliko je priznanje i uspjeh kako za destileriju Gjuroković, tako i za Hrvatsku.

Destilerija Gjuroković je mala obiteljska destilerija, koja nam dolazi iz feričanskog vinogorja, smještena na samom rubu Panonske nizine. Baš na tom mjestu nastao je novi hrvatski brandy, jedno od najstarijih alkoholnih pića na svijetu i točka na i savršenog obroka.

Nepisano je pravilo da je svako mjesto na kojem se uzgaja vinova loza i proizvodi vino pogodno za proizvodnju vinjaka pa ne čudi stoga da se početak proizvodnje ovog pića veže upravo uz vinske regije južne Europe.

Za one koji se do sada nisu susretali sa ovim alkoholnim pićem možda će biti zanimljiva činjenica da iako u svijetu Španjolska slovi kao najveći proizvođač ovog pića, najpoznatiji i najskuplji vinjaci dolaze upravo iz Francuske, u svijetu poznati kao Cognaci. Uz francuski Cognac tu je još jedan manje poznati, tristo godina stariji Francuz, Argmanac, koji za razliku od konjaka nastaje dugom destilacijom i u hrastovim bačvama odležava i do 20 godina.

Ovisno o regiji iz koje dolaze sadržaj alkohola u ovom piću značajno varira. Dok kod njemačkih vinjaka visina alkohola nerijetko prelazi 40%, vinjaci iz Portugala i Italije imaju ga oko 35%.

Gjurokovic′s Rubedo

Gjurokovićev brandy Rubedo ima 40% alkohola, potpuno je prirodan, 100% je destilat vinove loze, proizveden isključivo od odabranog grožđa sorte frankovka. Brandy je dvostruko destiliran, godinu je dana odležavao u bačvama slavonskog hrasta te nisu dodavane arome i boje. Riječ je o brandy-u bogatog mirisa, okusa dimljenog hrasta i boje rastopljenog zlata.

Nećete pogriješiti uživate li ga samog u okrugloj čaši na temperaturi od 20 °C. Možda Rubedo kod Vas neće uspjeti oživjeti prošlost ali ako vas nadahne vizijama budućnosti ispunio je svoj cilj.

Ukoliko ga uživate uz cigare tko zna možda u dimu cigare razaberete vesele duhove vinograda i šuma zelenih padina Panonske nizine.

Najbolje je da provjerite sami!