Istenič Cuvee Natura – prvi pjenušac bez dodanih sulfita

Sulfiti su konzervans hrane koji su, zahvaljujući sposobnosti da održavaju okus i svježinu vina, svoju široku primjenu našli i u vinskoj industriji. Malo je vinarija danas, koje svoja vina pripremaju bez njihovog dodavanja.

Zbog svojih antioksidativnih i antibakterijskih svojstava upravo sulfiti igraju važnu ulogu u sprečavanju oksidacije i održavanju svježine, posebno bijelih vina. Označavaju se kao SO2, a vina bez njih obično imaju kraći rok trajanja i poželjno ih je čuvati pod posebnim režimom.

Osim zbog potencijalne alergijske reakcije, mnogi su ljudi ipak protiv sulfita i iz razloga što smatraju da su oni neprirodan dodatak u proizvodnji vina. Iako to ima smisla, važno je naglasiti kako su sulfiti prirodni nusprodukt metabolizma kvasca prilikom fermentacije i u vinu su prisutni čak i ako se umjetno ne dodaju.  

U posljednje vrijeme, kako je naglasak u proizvodnji vina na organskom i bio, raste i broj proizvođača koji u proizvodnji svojih vina žele izbjeći njihovo dodavanje.

Vinarija Istenič prva je slovenska vinarija specijalizirana za klasični način proizvodnje pjenušavih vina ali i prva slovenska vinarija koja je svoj pjenušac Cuvee Natura proizvela bez dodavanja sulfita.

Njihova povijest seže još u 1968. godinu kada je Janez Istenič napravio svoju prvu bocu pjenušca u Staroj vasi na Bizeljskom i nazvao ju po svojoj kćeri Barbari. Iako su već tada Isteniči bili u potpunosti posvećeni proizvodnji pjenušavih vina, vinarija Istenič i danas budno prati svjetske trendove u proizvodnji vina i uvijek iznova iznenađuje novitetima u svojoj ponudi.

Ove je godine to Cuvee Natura, izuzetno suh pjenušac punog okusa kojeg karakteriziranju arome jabuke i kruške. Toplo preporučamo da ga konzumirate kao aperitiv ili kao prilog uz plodove mora te ohlađen na 7°C i

u zdravlju i sreći uđite u Novu 2022. godinu.