Degani Valpolicella sup. Ripasso 2015 0,75l
21.30 € (160.48 kn)
Valpolicella superiore Ripasso “Cicilio” suho je crno vino talijanske vinarije Degani. Riječ je o vinu rubinsko crvene boje koje je u malim bačvama od francuskog hrasta odležavalo 24 mjeseca što mu je osiguralo trajno nepromijenju svježinu i snažnu strukturu.
Temperatura serviranja: bocu otvoriti barem 1h prije konzumacije i poslužiti na temperaturi od 18 do 19°C
Gastro preporuka: uz sve vrste mesa (pečeno, pirjano i na žaru), kao i sa začinjenim i fermentiranim sirom.
Nema na zalihi
Degani Valpolicella sup. Ripasso 2015
Crno je vino iz talijanske regije Veneto. Vino se proizvodi stavljanjem Valpolicelle Classico u drugu fermentaciju dodavanjem ljuski preostalih od proizvodnje Amarone i Recioto. Ovaj postupak vinarstva vinu daje dodatnu složenost, tanine, tijelo i nešto veći alkohol. Godine 2009. Ripasso della Valpolicella dobio je vlastitu oznaku DOC, zajedno sa svojim rođakom Amaroneom. U svijetu vina Ripasso je poznat kao “beba Amarone”.
U ovom konkretnom slučaju riječ je o vinu Degani Valpolicella sup. Ripasso 2015 godine. Vinu koje je u hrastovim bačvama odležavalo dvije godine. Ako se skladišti na ujednačenoj temperaturi od 14-15 °C, i nalazi dalje od izvora svjetlosti, ovo vino može trajati i do 10 godina. Sorte korištena za pripremu Amarone La Rosta: Corvina 40%, Rondinella 30%, Corvinone 25% i ostale 5%. Grožđe za ovo vino mekano se drobi dok se uklanjaju peteljke. Temperatura fermentacije kreće se od 22° do 28° C. Zatim se mošt ostavlja 12 dana da macerira, uz ručno prešanje u redovitim intervalima (20 minuta, 3 puta dnevno). Vino se zatim čuva u spremnicima od nehrđajućeg čelika do veljače, kada se prelijeva preko taloga grožđa Amarone na temperaturi od 15 °C (ova tehnika naziva se Ripasso). Nakon ovog postupka vino u bačvama odležava 24 mjeseca.
Težina | 1.3 kg |
---|---|
Vrsta vina | Crno vino |
Zemlja - Regija | Italija |