Allegrini Brunello Di Montalcino 0,75l

Sjajno, bistro vino intenzivne rubin crvene boje.

Na nosu tipičnog mirisa cvijeta ljubica i sitnih crvenih bobica. Suptilne nijanse šume, aromatičnog drveta, daška miješanog voća, vanilije i džema ustupaju mjesto suptilnim naznakama kave.

Vino je punog tijela, toplo na nepcu, gusto utkanih tekstura i robusnog tijela, postojanog završetka s dobro zaobljenim taninima.

Posebne značajke terroira imanja u San Polu daju ovom Brunellu kapacitet za dugo odležavanje, dok strpljivo podrumarenje još dodatno poboljšava ovo vino tijekom odležavanja u boci.

Temperatura serviranja: 16-18°C

Gastro preporuka: uz jela od crvenog mesa, divljač, gljive, tartufe, dozrele sireve.

416.00 kn

Brunello (Brunello di Montalcino) pripada najužem krugu elitnih svjetskih vina koji uz “supertoskance” i barolo, predstavlja najsnažniji mogući talijanski odgovor na Bordo i Burgundiju.

Brunello je inače lokalni naziv klona sorte Sangiovese koja se njeguje u toskanskom gradiću Montalciano i prvo talijansko vino koje je 1980. godine dobilo najvišu oznaku geografskog podrijetla DOCG od kada počinje i njegov uzlet na svjetskoj vinskoj sceni.

Brunello di Montalcino danas proizvodi više od 200 toskanskih vinarija. Vinogradi Brunella prostiru se na ukupnoj površini od 2.000 ha u obliku kvadrata čije su stranice cca 15 km. Na toj se površini izdvajaju 24 najbolje mikrozone čija se vina međusobno značajno razlikuju po aromatici i strukturi.

U svijetu vina Brunello danas slovi kao autentično, bogato, kompleksno vino sa strukturom koja jamči mogućnost dugog dozrijevanja i razvoja u boci.

BRUNELLO DI MONTALCINO DOCG 2015- San Polo- Allegrini

Trenutno je u prodaji berba 2015. Riječ je o jednoj od najboljih berbi u posljednjih dvadeset godina. Cijeli ciklus rasta
loze odvijao se u najboljim mogućim uvjetima. Te je godine hladna zima s čestim obilnim kišama i niskim temperaturama popustila sa dolaskom suhog proljeća i temperaturama malo iznad prosjeka, što je omogućilo ujednačeno pupanje pupoljka i savršeno cvjetanje. Ljetni pljuskovi te su godine bili rijetki, ali na sreću obilni, što je omogućilo provođenje održive i ekološki prihvatljive zaštite od štetnika i uspješno upravljanje bolestima. Vrući, sunčani dani s izvrsnom izmjenom dnevno-noćne temperature omogućili su grozdovima da postignu idealno sazrijevanje do kraja rujna: bobice su bile potpuno zdrave, a kiselost visoka, usprkos povišenoj koncentraciji šećera. Berba Sangiovesea, koja je završila krajem mjeseca, rezultirala je potpuno zdravim grožđem s vrlo debelom kožicom, preduvjet za dugu maceraciju i za vina s velikim potencijalom starenja.
Ocjena berbe *****

Nagrade

Težina 1.3 kg
Vinarija

Allegrini

Vrsta vina

Crno vino

Sorta

Sangiovese

Regija

Strana vina