Allegrini Amarone Valpolicella Classico 0,75l

Vino intenzivne baršunasto crvene boje, izvanrednih kompleksnih aroma, s primjesama trešanja, džema od kupina, ljubica, tamne čokolade, kave i duhana. Na nepcu uravnoteženo, svježe i mekano, pojačano glatkim taninima.

Vino koje ujedinjuje povijest, strast i viziju te vješto uravnotežuje snagu i eleganciju. Od ljubitelja vina i međunardnog tiska Allegrinijev je amarone priznat kao jedan od najboljih u regiji.

Temperatura serviranja: bocu otvoriti sat vremena prije i poslužiti na temperaturi od 18°C

Gastro preporuka: uz jela od crvenog mesa, divljač, pečenja, zrele sireve, egzotična slatko kisela jela azijske kuhinje i kuhinje Bliskog istoka.

585.00 kn

Obitelj Allegrini strastveni je proizvođač i kreator ovog kultnog vina Valpolicelle. Upravo je ovo vino njihov majstorski uradak i uz Barolo i Brunellom di Montalcino perjanica talijanskih enologa.

Sam postupak proizvodnje Amaronea izmišljen je pedesetih godina prošlog stoljeća, intuitivnim eksperimentiranjem i silom prilika.

Jedna od definirajućih i najdelikatnih faza njegove proizvodnje postupak je sušenja grožđa poznat kao “appassimento”.

Odabrani grozdovi Corvine Veronese, Rondinella i Oseleta, ubrani između kraja rujna i početka listopada, polažu se u sanduke i ostavljaju da se osuše u dobro prozračenim objektima. Postupak sušenja može trajati od 100 do 120 dana. Tijekom tog razdoblja “aktivnog mirovanja” grožđe gubi između 40% – 50% svoje izvorne težine i podvrgava se složenoj kemijskoj transformaciji koja daje elegantno, baršunasto vino s aromom suhog grožđa. U tom se razdoblju u grožđu aktiviraju geni koji kontroliraju stvaranje aroma i tvari koje Amaronu daju nepogrešiv okus i buket.

AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO  DOCG- Allegrini

Trenutno je u prodaji berba 2016. Berbu 2016. obilježile su općenito pozitivne klimatske promjene usprkos natprosječnim kišama koje su zadesile tu regiju u proljeće. Zbog jake kiše u Svibanj poduzete su brze i temeljite preventivne mjere a sve u cilju očuvanja i zaštite vinove loze. Druga polovica lipnja ustupila je mjesto dobrim vremenskim uvjetima koji su se nastavili tijekom ljetnih mjeseci, sa temperaturama ne većim od 35 °C . Označene razlike u dnevnim i noćnim temperaturama u kombinaciji sa znatnim akumuliranim zalihama vode tijekom proljeća, rezultiralo je porastom koncentracije šećera, pomoglo je održati kiselost i olakšalo je razvoj specifičnog okusa svake sorte. Napokon “spore” berbe u idealnim vremenskim uvjetima osigurano je savršeno grožđe za postupno sazrijevanje. Berba 2016. smatra se jednom od najboljih godina ikad.

Nagrade

Težina 1.3 kg
Vinarija

Allegrini

Vrsta vina

Crno vino

Regija

Strana vina