Allegrini Amarone Valpolicella Classico
Obitelj Allegrini strastveni je proizvođač i kreator ovog kultnog vina Valpolicelle. Upravo je ovo vino njihov majstorski uradak i uz Barolo i Brunellom di Montalcino perjanica talijanskih enologa.
Sam postupak proizvodnje Amaronea izmišljen je pedesetih godina prošlog stoljeća, intuitivnim eksperimentiranjem i silom prilika.
Jedna od definirajućih i najdelikatnih faza njegove proizvodnje postupak je sušenja grožđa poznat kao “appassimento”.
Odabrani grozdovi Corvine Veronese, Rondinella i Oseleta, ubrani između kraja rujna i početka listopada, polažu se u sanduke i ostavljaju da se osuše u dobro prozračenim objektima. Postupak sušenja može trajati od 100 do 120 dana. Tijekom tog razdoblja “aktivnog mirovanja” grožđe gubi između 40% – 50% svoje izvorne težine i podvrgava se složenoj kemijskoj transformaciji koja daje elegantno, baršunasto vino s aromom suhog grožđa. U tom se razdoblju u grožđu aktiviraju geni koji kontroliraju stvaranje aroma i tvari koje Amaronu daju nepogrešiv okus i buket.
AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO DOCG- Allegrini
Trenutno je u prodaji berba 2016. Berbu 2016. obilježile su općenito pozitivne klimatske promjene usprkos natprosječnim kišama koje su zadesile tu regiju u proljeće. Zbog jake kiše u Svibanj poduzete su brze i temeljite preventivne mjere a sve u cilju očuvanja i zaštite vinove loze. Druga polovica lipnja ustupila je mjesto dobrim vremenskim uvjetima koji su se nastavili tijekom ljetnih mjeseci, sa temperaturama ne većim od 35 °C . Označene razlike u dnevnim i noćnim temperaturama u kombinaciji sa znatnim akumuliranim zalihama vode tijekom proljeća, rezultiralo je porastom koncentracije šećera, pomoglo je održati kiselost i olakšalo je razvoj specifičnog okusa svake sorte. Napokon “spore” berbe u idealnim vremenskim uvjetima osigurano je savršeno grožđe za postupno sazrijevanje. Berba 2016. smatra se jednom od najboljih godina ikad.