Maslinovo ulje, eng. olive oil, lat. Olea europaea

Maslina i maslinovo ulje duboko su utjelovljeni u ljudsku povijest. To mitsko, po mnogočemu posebno, gotovo čudotvorno drvo od pamtivijeka je prisutno na zemlji i odigralo je važnu ulogu u razvoju civilizacije. Njenim uljem se trgovalo i plaćalo, liječilo i uljepšavalo, a i danas je sveprisutno u prehrani, medicini, ekonomiji, mitologiji, religiji i umjetnosti.

Neobično važna i gotovo besmrtna, u očima ljudi mogla je nastati samo božanskom voljom, pa su je u mitovima stvarali bogovi. U antičko su se vrijeme njome kitili pobjednici a njeno je ulje predstavljalo najvrjedniju trgovačku robu. Trgovina i izvoz maslinovog ulja već su u to antičko doba bili toliko razvijeni da su mnogobrojni brodovi bili građeni samo za tu namjenu. Amfore s uljem predstavljale su i prvi certificirani proizvod u povijesti trgovine pa ne čudi stoga da su je zvali i tekućim zlatom.

Maslina i simboli

Maslini se kao rijetko kojoj biljci pridodaju mnoga simbolička značenja. Zbog čvrstoće i otpornosti svoga stabla, ona predstavlja simbol snage, vjernosti i odanosti. Njena stabla mogu doživjeti i više tisuća godina a na mjestima starog stabla mogu i nakon dvjesto godina izbijati samonikli izdanci pa je zbog svoje dugovječnosti i besmrtnosti postala i simbolom vječnosti, života i obilja.
Drvo masline često je spominjano i u svetoj knjizi kršćana. Za kršćane ona je simbol Božje providnosti i brige za ljude, njena grančica u kljunu golubice simbol je pomirenja Boga i ljudi a što je sa vremenom preraslo okvire kršćanstva pa se uz tu sliku golubice sa maslinovom grančicom veže već općeprihvaćeni simbolom mira.
O značaju masline, njenom porijeklu i uzgoju pored grčkih filozofa raspravljali su i pisali mnogi. Povjesničari su na temelju arheoloških nalaza dokazali kako se maslina sa područja Mezopotamije, Sirije i Palestine proširila Mediteranom gdje je kao jedna od najstarijih i najvažnijih biljnih kultura, snažno obilježila život ljudi i postala simbolom toga područja.

Drvo masline, plodovi i ulje

Maslina raste na škrtom tlu, gotovo bez vode, ali uz obilje sunca. Njeno je stablo nisko, vijugavo, kvrgavo i ispucalo, čvrsto i otporno. Listovi zimzelene masline obnavljaju se svake tri godine, plodove daje nakon sedam, a najveći urod tek nakon dvadeset godina.

Postupkom mljevenja njenog ploda dobiva se homogena masa ili maslinovo tijesto iz koje se prešanjem, centrifugiranjem i odvajanjem ulja od vegetabilne vode dobiva maslinovo ulje. Primjenom isključivo mehaničkih postupaka obrade ulje ne mijenja sastav, čime se osigurava zadržavanje najveće kvalitete.

Kvaliteta maslinovog ulja

Kada je riječ o kvaliteti maslinovog ulja razlikujemo ekstra djevičanska, djevičanska i obična maslinova ulja.
Ekstra djevičanska maslinova ulja su najzdravija i samo takva su uključena u našu ponudu. Dobivaju se izravno iz pomno odabranih zdravih plodova masline pri čemu se svježi plodovi podvrgavaju isključivo mehaničkim ili drugim fizikalnim postupcima, u uvjetima koji ne dovode do promjene sastojaka ulja.

Djevičanska ulja dobivaju se nakon prvog drobljenja slabijeg maslinovog ploda, a njihova je kiselost u odnosu na ekstra djevičanska maslinova ulja nešto veća. Obično maslinovo ulje dobiva se miješanjem rafiniranog ulja i određene količine ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje služi za poboljšanje boje i ukusa.

Maslinovo ulje i zdravlje

Suvremena znanstvena istraživanja potvrdila su istinitost povijesnih legendi i iskustvena saznanja o ljekovitim svojstvima maslinovog ulja i prehrambenoj vrijednosti visoke kvalitete.
Tradicionalni mediteranski način prehrane je posljednjih desetljeća posebno zanimljiv znanstvenicima. Opaženo je da stanovništvo u zemljama mediteranskog područja kao što su Grčka i Italija, vjerojatno zbog različitih prehrambenih navika, ima nižu stopu smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila. Međunarodno vijeće za masline navodi i to da se prehrani u kojoj je maslinovo ulje glavni izvor masti pripisuje niz pozitivnih zdravstvenih učinaka kao što su prevencija arterioskleroze, snižavanje kolesterola i krvnog tlaka. Epidemiološke studije ukazuju da maslinovo ulje smanjuje rizik nastanka nekih vrsta zloćudnih tumora. Iako maslinovo ulje, poput drugih ulja i masti, ima visoku energetsku vrijednost, uz mediteranski način prehrane veže se manja učestalost pretilosti a neka istraživanja pokazuju i povoljno djelovanje na razinu inzulina i kontrolu šećera u krvi.

Maslinarstvo u Hrvatskoj

Maslinarstvo je uz vinogradarstvo najvažnija grana poljoprivrede hrvatskog priobalja.
U popularnoj publikaciji Flos Olei tzv. bibliji za ekstra djevičanska maslinova ulja, od 500 najboljih maslinovih ulja na svijetu, uvršteno je čak 79 ulja iz Hrvatske. Od tog broja, čak 77 maslinara je iz Istre tako da Istra već pet godina za redom s ponosom nosi titulu najbolje maslinarske regije na svijetu.
Hrvatska su maslinova ulja dakle među najboljim uljima na svijetu. Tijekom posljednjih desetljeća maslinova ulja postala su i poljoprivredni hit hrvatskog turizma. Rezultat toga je pojačana suradnja maslinara i ugostitelja što lokalnih što internacionalnih i to posebno onih kojima je prioritet vrhunska kvaliteta.