Plemenita dama otoka Krka- Žlahtina Gospoja

LU-MA Ekskluziv doo

Njezin se DNA ne podudara ni sa jednim na svijetu pa će, kako istraživanja i studije danas pokazuju, njeno porijeklo ostati tajna.

I na otoku Krku nastani se,
u podnožju brežuljaka i blizini mora,
tamo gdje se miješaju morska struja i planinski zrak,
i upija tamo nježne mirise smilja i bosilja što utkali su se u njeno biće
i prkosi tamo i buri i soli i suncu i vjetru,
i stoljeće jedno ponosna stoji
i vjerno njedri plemenite plodove, koje zaklanja od sunca, brani svojim bićem
i hrani sokovima zemlje iz koje izranja- Žlahtina!

Elegantna visoka dama bujnih listova, bogatog ploda, visoke rodnosti, autohtona je vinska sorta bijeloga grožđa krčkog i vinodolskog vinogorja. Iz njenih se plodova radi svježe, lagano, pitko vino, skladnog okusa, najčešće zlatno-žute boje i karakteristične sortne arome. Vina Žlahtine su mineralna, obično niskih alkohola te nisu prikladna za odležavanje već ih se preporuča popiti mlada.

Za Žlahtinu je zanimljivo da je najprodavanije buteljirano vino u Hrvatskoj. Na godinu se proda gotovo milijun njenih butelja pa stoga ne čudi da je na popisu najslavnijih hrvatskih vina, baš Žlahtina zauzela visoko četvrto mjesto iza Pošipa, Dingača i Ivan Dolca.

I pokloni joj se čovjek
I postade joj sluga
I služi joj on, i služe joj njegova djeca i djece njihove djece
I nagradi ih ona obilno
I oni ju nazvaše – Gospoja!

Od ukupno osam proizvođača Žlahtine sa otok Krka ona iz Vinarije Gospoja najnagrađivanija je Žlahtina u zadnjih 20 godina i prvo je kvalitetno vino koje ima pravo koristiti znak „izvorno hrvatsko“.

Lagana je, pitka, zlatno zelene boje, profinjene bistrine i mirisa povjetarca koji u ljetnim danima puše s vrbničkog polja.

Žlahtina je u obitelji Toljanić djedovina. Danas PZ Gospoja sa svojih 30 članova iz obiteljskog vinograda na površini od 6 hektara i otkupom iz kooperantskog odnosa s partnerima, proizvodi oko 150.000 boca žlahtine, po mišljenju struke jedne od najboljih.

I zahvale joj oni,
I na posebnom mjestu, punom emocija, povijesti, vjere i ljubavi
Njoj na čast i slavu
Podignu velebno zdanje- Vinotel!

Izgradnjom Vinotela na temeljima obiteljske kuće, u idiličnom dijelu Vrbnika, i neposrednoj blizini mora, obitelj Toljanić napravila je veliki iskorak u vremenu spojivši naizgled nespojivo, tradiciju utkanu u generacije te modernu građevinu koja dolazi iz budućnosti, a opet kao da tamo pripada oduvijek.

Poželite li ikad posjetiti Vrbnik što zbog njegove bogate povijesti što zbog odmora duše i tijela svakako posjetite Vinotel i uz tradicionalna Vrbnička jela počastite se čašicom jedinstvenog posebnog vina-Vrbničke žlahtine.

Ukoliko pak u društvu svojih prijatelja ili sami poželite kušati jedno svježe, lagano, pitko vino obratite nam se sa povjerenjem.

Detaljnije o vinu Gospoja Žlahtina pogledajte ovdje.

Odgovori