Pjenušci stvarani sa strašću

I dok će velika većina 2020. godinu pamtiti po virusu koji je preko noći zaustavio svijet, na Isteničevoj lenti vremena 2020. godina biti će upisana kao godina početka obnove stoljetnih vinograda, godina koja je Isteničeve pjenušce okitila sa još nekoliko međunarodnih priznanja te godina u kojoj je zaokružen njihov sustav piramidalne sheme proizvodnje pjenušaca.

Svoju priču o proizvodnji pjenušavih vina obitelj Istenič započela je još davne 1968. godine. Te je godine Janez Istenič postavio temelje prvog privatnog vinskog podruma na teritoriju bivše Jugoslavije te započeo proizvodnju pjenušavih vina klasičnom metodom. O posvećenosti i uspješnosti Isteničeve proizvodnje najbolje govori široki izbor pjenušavih vina te za njih brojne osvojene nagrade i priznanja.

Nagrade i priznanja

U moru pjenušavih vina dostupnih na našem tržištu njihov bazni pjenušac Barbara i danas slovi kao pjenušac sa odličnim omjerom cijene i kvalitete.

Isto tako 2020. godina u Isteničevom će kalendaru biti zapamćena po još jednoj u nizu mnogobrojnih nagrada za Isteničev pjenušac No.1. Upravo je taj pjenušac, u izrazito zahtjevnoj kategoriji pjenušavih vina cjenovnog ranga od 15 do 20 eura, na međunarodnom natjecanju pjenušavih vina u Nizozemskoj proglašen za pjenušac godine.

Pjenušac Gourmet Rose 2016. na natjecanju šampanjaca i pjenušavih vina, Glass of Bubbly u Londonu proglašen je najboljim pjenušavim vinom u kategoriji Spring Fling, a tu su još i tri osvojene zlatne medalje i to za pjenušac Prestige 2013 u kategoriji Meditacija, za pjenušac Passion 2009 u kategoriji Sea Breeze i za Pjenušac Prestige 2003 u kategoriji Vintage.

Uz tri zlatne No.1 je u Londonu osvojio i srebrnu medalju u kategoriji Zesty & Zingy.

Piramidalan sustav proizvodnje

Godine 2017. Isteniči su se odlučili u svoj postojeći sustav proizvodnje pjenušavih vina uvesti piramidalnu shemu proizvodnje. Krajnji cilj i smisao uspostave takvog sustava za budućnost bio je da se na taj način svi pjenušci klasificiraju ovisno o dužini ležanja na kvascima kao klasični, rezerve odnosno velike rezerve. U te su tri godine Isteniči u sazrijevanje po klasičnoj metodi stavili gotovo pola milijuna boca pjenušaca i upravo je u 2020. godini u punom smislu uspostavljen takav željeni sustav proizvodnje.

Prirodna fermentacija

I kao da to nije bilo dovoljno Isteniči su osmislili i vlastiti protokol za proizvodnju pjenušavih vina s prirodnom fermentacijom, bez dodatka sumpora i bez filtracije a sve kako bi u boci ostalo sve ono što priroda daje. Svjesni činjenice da su u svojoj klasičnoj proizvodnji pjenušaca dosegli sam vrh, Isteniči su napravili i korak dalje i proizveli prvo pjenušavo vino na svijetu s četiri fermentacije- Istenič Rare.

Već samo ime pjenušca sugerira da je riječ o pjenušavom specijalitetu na globalnoj razini, trenutno  jedinom takvom pjenušavom vinu na svijetu. Isteniči su tako popularan trend prirodne fermentacije prenijeli na svoje pjenušce pa ne čudi stoga i naziv koji su odabrali za tu svoju posebnu liniju.

I kada smo kod Rare-a nezamislivo bi bilo ne spomenuti njihov uistinu neponovljivi pjenušac Rare Passion iz 2009. Riječ je o najekskluzivnijem pjenušavom vino na svijetu kojem je Robert Parker, poznati američki vinski kritičar dodjelio 91 bod te ga uvrstio u deset najboljih vina 2009. godišta.

 

Unatoč uistinu neobičnoj 2020. godini, Isteniči imaju mnogo razloga pamtiti ju i po dobrom.

Zaključite ju i Vi na poseban način.

Sa pjenušcima Istenič sigurno nećete pogriješiti!