Oaza užitka iz srca Hrvatske

Naša se, sortama i vinom bogata, najhladnija vinska regija odnedavno može pohvaliti sa još jednom zanimljivom vinskom pričom koja nam ovoga puta dolazi sa povišenih terena, obronaka planina i nižeg gorja Zlatarskog vinogorja.

Ovoga puta riječ je o vinariji Kota i vinaru kojemu su ljubav prema vinu još od malih nogu usadili roditelji koji su iz svojih 300-tinjak trsova vinove loze proizvodili vino isključivo i jedino za vlastite potrebe. Upravo je to bio poticaj da njihov sin, Tihomir Kota, dipl. ing. strojarstva, u dugu povijest proizvodnje vina Hrvatskog Zagorja upiše i svoje ime.

Tihomir Kota svoje je prvo samostalno vino napravio 2010. godine. Iskoristivši ono najbolje što ova vinorodno bogata vinska regija pruža, Tihomir Kota je na dva hektara vinograda odlučio njegovati isključivo i jedino bijele sorte vinove loze. Svoj prvi vinograd zasadio je 2013. godine. Njegov su odabir bile upravo sorte chardonnay i sauvignon blanc koje danas u najvećem postotku pokrivaju ukupnu površinu njegovih vinograda. Iako je svoju vinsku priču započeo u garaži svoje obiteljske kuće, Tihomir Kota danas je vlasnik prekrasne, male, moderno uređene „boutique” vinarije svega 50-tak minuta vožnje udaljene od hrvatske metropole.

U vinariji Kota godišnje se proizvodi oko 10 tisuća boca vrhunskih pjenušca i vina. Svaka boca vina koja izađe iz njihovih podruma u svom nazivu nosi oznaku nadmorske visine vinograda odakle vino potiće. Na tržištu je trenutno prisutno 5 etiketa od čega su tri pjenušci.

Kota 255 Extra brut pjenušac
kota 267
boca pjenušca kota 235 extra brut

Kota pjenušci

Kota pjenušci rade se klasičnom metodom. Pjenušci su zlatno žute boje i bistrog izgleda. Na nosu su voćni, svježi, bogatih, ali suptilnih aroma badema, kave, kruha i tropskog voća koje ove pjenušce čini harmoničnim i postojanim u okusu i mirisu.

Fine i sitne perle samo pojačavaju prvi dojam Kotinih pjenušaca te vas navode da uživate u svakom mjehuriću još dugo nakon otvaranja.

Zbog svoje bogate aromatičnosti i složenosti okusa te izrazito brojnih sićušnih perli, Kota pjenušci su idealna nadopuna i ostalim okusima pa se tako lijepo slažu uz morske plodove, osobito rakove i školjke, šparoge, ali se ljube i s jače začinjenim jelima, kao i jelima od divljači.

Garantirano nećete pogriješiti ukoliko ih uživate i uz razne slastice, sladolede, voćne kolače ili čokoladne deserte.

kota logo

Kota vina

Uz Kota pjenušce tu su i dvije etikete vrhunskih vina. Kod izrade svojih vina vinarija Kota koristi se tehnologijom malolaktičke fermentacije i odležavanja na kvascima tzv. sur lie metodom koja njihovim vinima daje posebnu kremoznost i punoću okusa. Na taj način Kota vina na kvascima odležavaju do polovice siječnja i uzimaju samo ono najbolje iz sorte što im daje plemeniti miris i moćan okus.

Vina Kota stoga su idealan dodatak svakom posebnom trenutku koji obilježavate, bilo da se radi o nekoj proslavi, svečanom ručku ili samo o trenutku uživanja u čaši dobrog vina.

U moru čudesnih malih hrvatskih proizvođača čije se vinske etikete svakodnevno pojavljuju na vinskoj sceni, maštovitom kreacijom svojih etiketa te vrhunskom kvalitetom svojih vina, vina Kota u vrlo su kratkom roku našla svoje mjesto na zavidnom broju vinskih karti uglednih zagrebačkih restorana.

Ukoliko se odlučite odlutati u srce Hrvatske na visine na kojima se osjetila stapaju prijavite se ovdje, ukoliko ipak u pjenušcima i vrhunskim vinima Kota želite uživati u svojim provjerenim visinama naručite ih ovdje