O značaju masline, njenom porijeklu i uzgoju raspravljali su i pisali mnogobrojni filozofi, povjesničari i liječnici. Suvremena znanstvena istraživanja potvrdila su istinitost povijesnih legendi i iskustvena saznanja o ljekovitim svojstvima maslinovog ulja i prehrambenoj vrijednosti visoke kvalitete.
Masline i maslinovo ulje utjelovljeni su u povijest, kulturu i tradiciju hrvatskog priobalja stoga je maslinarstvo uz vinogradarstvo tu najvažnija grana poljoprivrede.

Sortna maslinova ulja

U proizvodnji maslinovih ulja danas su apsolutni trend sortna maslinova ulja. Poput vina, i ulje se može proizvesti kao jednosortno ili kao kupaža više sorti. Pritom posebnu pažnju valja posvetiti karakteristikama ulja od pojedine sorte i upotrijebiti maštu i znanje kako bismo ga sljubili s pojedinim jelima.

Ol Istria Selekcija je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno odabirom više sorti maslina izvanredne kvalitete. Ovo ekstra djevičansko maslinovo ulje, ručno branih neoštećenih plodova maslina, osvojit će vas svojim skladnim notama.

ekstra djevičanska maslinova ulja u našoj ponudi

77.05 kn140.00 kn

U popularnoj publikaciji Flos Olei tzv. bibliji za ekstra djevičanska maslinova ulja, od 500 najboljih maslinovih ulja na svijetu, uvršteno je čak 79 ulja iz Hrvatske.
Od tog broja, čak 77 maslinara je iz Istre tako da Istra već pet godina za redom s ponosom nosi titulu najbolje maslinarske regije na svijetu.
Hrvatska maslinova ulja su među najboljima na svijetu. Tijekom posljednjih desetljeća maslinovo je ulje postalo i poljoprivredni hit hrvatskog turizma, a primjećuje se i pojačana suradnja maslinara i lokalnih ugostitelja.

novosti