
MALVASIJA DUBROVAČKA
Malvasija Dubrovačka vrlo je kasna, slabo rodna i naročito na pepelnicu osjetljiva sorta bijeloga grožđa, koja se uzgaja u Konavoskom polju kraj Dubrovnika. Tradicija uzgoja Malvasije Dubrovačke u dubrovačkom zaleđu broji više od šest stoljeća. Iako njezin hrvatski naziv da naslutiti da podrijetlo vuče iz okolice grada Dubrovnika, upitno je njeno označavanje autohtonom dubrovačkom sortom. Pretpostavlja se da potječe iz Grčke, odakle se proširila po Italiji, Španjolskoj i Hrvatskoj. Danas ju nalazimo u svim mediteranskim zemljama u kojima se uzgaja vinova loza.
Ako se grožđe ubere u optimalnom trenutku zrelosti, a preradba obavi na odgovarajući način, proizvodi jako alkoholno i vrsno istoimeno vrhunsko vino.
Od Malvasije Dubrovačke danas se radi sve od suhog vina do slatkog prošeka, koji je pravi dalmatinski specijalitet.
Od Malvasije Dubrovačke danas se radi sve od suhog vina do slatkog prošeka, koji je pravi dalmatinski specijalitet.
Pravilnikom o Nacionalnoj listi dopuštenih kultivara vinove loze u RH uvrštena je među preporučene u cijeloj podregiji Srednja i južna Dalmacija. Najveći broj nasada i proizvođača vina od ove bijele sorte i dalje se nalazi u Konavlima, gdje je većinom uzgajaju u Konavoskom polju.
Kao i za mnoge manje rodne sorte, u jednom trenutku postojala je bojazan da će Malvasija Dubrovačka izumrijeti. Predani vinari ipak su joj vratili snagu te se sve više pažnje posvećuje njezinu uzgoju.
VINA OD SORTE MALVASIJA DUBROVAČKA U NAŠOJ PONUDI
93.75 kn
150.00 kn
1,050.00 kn
105.00 kn