Iz srca sa srcem- vinarija Senjković

Spremate li se posjetiti najveći otok Dalmacije, otok bogat i nadaleko poznat po svom kamenu, nikako nemojte zaobići šarmantnu vinariju Senjković, vinariju koja je vlastitim rukama uspjela ukrotiti divlju prirodu otoka Brača i na njemu podignuti vinograd na kojem danas raste 60 tisuća trsova vinove loze.

Vinarija Senjković smjestila se na sjeverozapadnom dijelu otoka Brača, u samom srcu otoka, mjestu Dračevica, na gastro stazi Dolčevita, tamo gdje škrta zemlja rađa rajski nektar.

Duga tradicija vinogradarstva u obitelji Senjković prenosila se s koljena na koljeno. Nekadašnje “nonotovo malo lozje” danas je vinograd vinarije Senjković površine jedanaest hektara, a sve zahvaljujući entuzijazmu Tončija Senjkovića i njegovih sinova, Larija i Saše, s obiteljima.

Ponukani željom i potrebom da gotovo stoljetnu tradiciju i ljubav prema proizvodnji vina uzdignu na višu razinu, otac i njegova dva sina još su 2004. godine vlastitim rukama započeli krčiti brački kamenjar, odgajati lozu, živjeti i stvarati vino.

Vinarija Senjković u svojim vinogradima njeguje dvije autohtone sorte vinove loze, plavac mali i pošip. Iako na tržištu već dobro prepoznatljiva po svojim plavcima sa dijalektom, Vinarija Senjković svoju je lepezu vina odlučila upotpuniti i sa dvije bijele etikete vina pripremljene iz pošipa.

Plavac mali by Senjković

Od plavca malog dolaze nam tri etikete Senjković vina; Bosso i Bročka rič te vino Spoža, rosé plavca malog.

Iza svakog od tih vina stoji posebna priča napisana sa puno truda, pažnje i ljubavi.

Vino “BOSSO” krasi fotografija pradjeda čijim se nadimkom naziva i kojemu je u čast.

U toj maniri nastaje i vino “SPOŽA“.  Vino je to koje već neko vrijeme prati reputacija jednog od najboljih Hrvatskih rosea. Riječ je o roseu koji nastaje od toka plavca malog iz kojeg će tek nastati  vino Bosso.

Vino “SPOŽA“ krasi ilustracija none, kćeri starog „Bossota“ dovodeći tako u svezu njen nastanak prateći priču o nježnom roseu rođenom od plavca malog.

Bročko rič

I dok su vina BOSSO i SPOŽA posvećena obitelji Senjković, vino “BROČKO RIČ” vino je koje progovara o bojama i aromama temperamenta otoka Brača. Posebice se to očituje u  dijalektima, karakterističnim za svako pojedino mjesto na otoku Braču. Njegova melodičnost kao takva upotpunjuje doživljaje osjetila, zaokružujući okuse, mirise i boje svojom zvučnošću, nevjerojatno jednostavni i sirovi segmenti savršeno su i profinjeno uklopljeni u cjelinu.

Prateći taj koncept savršenog sklada, vina Senjković krasi poezija na dijalektu stvarana s ljubavlju prema ljepoti “bročke riči”.

Dita

Vino koje nastavlja tu priču na bračkom dijalektu, a drugačije, posebno, u prijevodu najplemenitije vino obitelji Senjković, njihova je Dita. Vino je to koje se radi u malim, ograničenim, serijama do svega dvije tisuće boca i to kupažom sorti cabernet sauvigona, syraha i plavca, koja se dvije i pol godine čuva u drvenim bačvama, a potom dvije i pol godine odležava u bocama.

Vinsko je to čudo, ponajviše zahvaljujući cabernet sauvignonu zasađenom na golemoj kamenoj kavi bez trunke zemlje.

Do ovog vina nećete doći lako jer se čuva samo za dobro poznatu i provjerenu klijentelu.

Po ulasku u podrum obitelji Senjković zapljusnut će vas spoj tradicije i mladosti. Obuzet će vas toplina i entuzijazam obitelji koja je odlučila posvetiti svoje vrijeme i ljubav ” Rajskoj kapji”. Ukoliko ipak još nije došlo vrijeme za brački kamenjar i ulazak u svijet u kojem se spajaju tradicija i mladost, možda Vas taj spoj iznenadi na vratima Vašeg doma. Naime, vinarija Senjković i u najtežim vremenima pronalazi načine kako iznenaditi, uljepšati, razveseliti i izvući nevjerojatne emocije svojim vinima.

Tko zna možda jednog dana vina Senjković osvanu i na vašim vratima.

Mi Vam to najiskrenije želimo!

Senjković vina u našoj ponudi