Razno
Gastronomski običaji na blagdan Svih Svetih
Prvog dana mjeseca listopada obilježavamo blagdan Svih Svetih. Zanimljivo je kako je noć uoči dana svih svetih, Halloween, američki običaj koji se udomaćio i kod nas, izvedenica od riječi Hallow Eve (Sveta večer).
U našim se krajevima tradicionalno na taj dan odlazi na groblja u krugu obitelji. Pa kao i sva obiteljska okupljanja, ovaj takozvani ‘mali Božić’, prilika je za zajednički ručak.
Stari hrvatski običaji redovito su uključivali puricu (punjenu kestenima ili jabukama) nakon koje su odrasli ostavljali mrvice na stolu kako bi na ‘Dušni dan’ pokazali mlađim generacijama da su s njima prisutne male dušice. Danas je, uz puricu, čest izbor pile ili kokoš. Uz posipanje mrvica hrane, na stolu se također ostavljala litra rakije i litra domaćeg vina u otvorenim bocama kako bi se ‘duše’ predaka mogle okrijepiti. Podržavamo taj velikodušni čin, pa ako se odvažite na isto, naša je preporuka da u tom slučaju uparite puricu s Toljanić Žlahtinom Gospoja.
https://lumaekskluziv.hr/proizvod/toljanic-zlahtina/ .
U posljednje je vrijeme popularno pripremati sva jela koja ne zahtjevaju puno vremena za pripremu. Tako će, uz perad,siguran izbor za ručak biti teletina ili dobra stara janjetina uz koju će vas oboriti s nogu karizmaričan zagorski cabernet Petrač Karizma.
https://lumaekskluziv.hr/proizvod/petrac-karizma-15l/ .
A čime su se naši ‘stari’ zaslađivali? Prve izdašne porcije orehnjača i makovnjača (druge su stigle za Božić) pekle su se upravo na dan Svih Svetih, a ta je praksa prisutna i danas. Uz njih, buča se nametnula ko nezostavni jesenski simbol koju volimo i kao finu gustu juhu ali i kao desert. Slatko ide sa slatkim, u čemu će se izvsno snaći Deklićev Muškat https://lumaekskluziv.hr/proizvod/deklic-muskat-zuti-05l/ .
Uživajte u današnjem danu sa svojim bližnjima i dobar Vam tek!