Fontanafredda – kraljevska vinarija osnovana 1858.

fontanafreda banner

Kao i većina lijepih stvari, vinarija Fontanafredda proizvod je ljubavne priče. Ova je između prvog kralja Italije Vittoria Emanuela II i Rose Vercellane kojoj je 1858. godine budući monarh poklonio zemlju na kojoj se danas nalazi vinarija. Rosa, poznata kao “La Bela Rusin”, bila je žena skromnog podrijetla. Kći bojnika bubnjara vojske kraljevske kuće Savoje i jedna od najvoljenihjih kraljevih ljubavnica. Unatoč neodobravanju društva, Vittorio nije odustajao te ju je ipak oženio, nazvavši je groficom od Mirafiorea i Fontanafredde. Iz njihove veze rođeno je dvoje djece: Maria Vittoria i Emanuele Alberto, koji su osnovali vinariju koja je doprinijela svjetskoj reputaciji Barola.

Barolo Serralunga d`Alba

Fontanafredda – kraljevska vinarija osnovana 1886 je oduvijek bila pionir velikih inovacija. Godine 1886. prvi Barolo poslan je u inozemstvo a samo godinu dana kasnije u podrumima su izgrađeni prvi betonski tankovi za vinifikaciju prvi takvi na Europskom teritoriju. Godine 1964. rođen je Barolo Vigna La Rosa, postavši prvi single vineyard Barolo, a 1988. proizveden je prvi Barolo s oznakom općine, vinificirajući zasebno grožđe općine Serralunga d’Alba. Godine 2006. Fontanafredda postala je olimpijsko vino u znak sjećanja na XX. Olimpijske igre u Torinu.

Nagrade i priznanja

Sa dolaskom novih vlasnika, godine 2009. započeli su radovi na obnovi kompleksa Fontanafredda. Danas se u njenom kompleksu nalazi kulturna zaklada, dva hotela i dva restorana. Istodobno su počeli pristizati i prvi certifikati o kvaliteti. Godine 2012. vino Barolo La Rosa 2008. ušlo je na listu Wine Spectator’s u Top 100 kao jedno od najboljih vina na svijetu. Godine 2017. nakon 160 godina postojanja vinarije ostvario se njen san. Američki časopis Wine Enthusiast proglasio je Fontanafreddu “Europskom vinarijom godine”. Wine Enthusiast njihov je Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba iz 2015. godine nosio titulu “Izbor urednika” sa 94 osvojena boda. Nedavno je Barolo La Rosa iz 2016. dobio 96 bodova od strane Wine Spectatora i 95 bodova od strane Wine Enthusiasta.

Fontanafredda danas

Godina 2020. obilježila je rođenje nove Fontanafredde, one kojoj je poštovanje zemlje na prvom mjestu. 500 godina nakon prve talijanske renesanse, vinarija doživljava zelenu renesansu. Scenarij se mijenja i vrijednosti se razvijaju, ali postignuti rezultati su isti: ponovno rođenje, obnova. Obnova, kako to doživljava Fontanafredda, znači ponovno učiniti zemlju središtem svega. U Fontanafredda kompleksu sproveden je niz aktivnosti usmjerenih ka racionalnom korištenju energije. Realiziran je projekt korištenja senzora umjetne inteligencije za optimizaciju potrošnje energije, s ciljem smanjenja potrošnje za 30%. Pri kraju je studija i izrada kogeneracijske i toplane na prirodni plin s bijelim certifikatima, koja će biti izgrađena do kraja 2022. godine. 

Biti zelen

Odražava se u svim svakodnevnim izborima Fontanafredde: voda se ponovno koristi na svjestan način, skuplja se u jezeru i pročišćava uz pomoć biljnog sustava za pročišćavanje, u okviru kompleksa i transport je održiv zahvaljujući upotrebi električnih viličara kojima će se od berbe 2021. u vinogradu pridružiti i prvi biometanski traktori.

Sve komponente koje sačinjavaju ambalažu vina su zdrave, prirodne, jednom riječju zelene. Staklo je i do 80% dobiveno od recikliranog stakla, koje se može beskrajno ponovno koristiti, čepovi su biljnog podrijetla a etiketa od papira dobivenog odgovornim upravljanjem šumama, čime doprinosimo borbi protiv deforestacije našeg planeta. 

Filozofija vinarije Fontanafredda je u potpunosti naglasiti karakter i osobnost svakog pojedinog vina, što je rezultat interakcije između sorte grožđa, okoliša i ljudske ruke, od berbe do odležavanja. Rad na tlu i u vinogradu uključuje tehniku ​​kontroliranog zatravljivanja, potpuno odustajanje od upotrebe sintetskih gnojiva i herbicida, što čini Fontanafreddu organski certificiranim rezervatom na površini od 120 hektara. Utjecaj sumpornog dioksida u vinima već se godinama smanjuje, spuštajući ga ispod praga, a vrenje se provodi s prirodnim kvascima, bez dodavanja selekcioniranih industrijskih kvasaca. U skladu s tradicijom, u podrumima iz 19. stoljeća čuvaju se velike bačve od francuskog i hrvatskog hrasta u kojima odležava Barolo i velika crna vina regije Langhe (Barbaresco, Nebbiolo, Barbera i Dolcetto). Bijela vina (Arneis, Gavi, Riesling, Chardonnay i Moscato), slatko pjenušavo vino metode Martinotti i Alta Langa Metodo Classico, proizvode se u modernijim podrumima, opremljenim najsuvremenijom tehnologijom.

Sve na jednom mjestu

Kompleks Fontanafredda otvoren je za posjetitelje svaki dan u godini i nudi priliku da doživite otkriće velikih vina Langhea, uživajući u gostoprimstvu s 4 zvjezdice i u tradicionalnoj visokoj kuhinji. Oni koji žele provesti vikend opuštajući se, mogu odsjesti u ‘’Casa dei Conti di Mirafiore’’ s 4 zvjezdice ili u profinjenom boutique hotelu “Foresteria delle Vigne”. 

Ljubitelji finog vina i ukusne hrane pronaći će tradicionalna jela u povijesnoj vili ‘’Villa Reale di Fontanafredda’’ u elegantnom i profinjenom ‘’Guidoristorante’’, gdje chef s Michelinovom zvjezdicom, Ugo Alciati, i njegov brat Piero nude kulinarsko iskustvo na najvišoj razini. Ako želite neformalniji obrok, možete uživati ​​u okusima tradicije u ‘’Osteria DisGuido’’.

FONTANAFREDDA VINA U NAŠOJ PONUDI

1 EUR = 7,53450 HRK
1 EUR = 7,53450 HRK
1 EUR = 7,53450 HRK