El Tequila Privado – Codigo 1530

I baš kao što šampanjac mora dolaziti iz Francuske regije Champagne, da bi nosila svoju titulu, tekila svoj proizvodni proces mora započeti i završiti u meskičkoj državi Jalisco. Donedavno čak 90% njene ukupne prodaje upravo je tu i završavao, u Meksiku. Ne čudi stoga često postavljeno pitanje znatiželjnika širom svijeta: “Koja je najbolja?”

Generacijama je odgovor bio poznat samo odabranoj skupini najuglednijih meksičkih obitelji i najboljih jimadora Los Bajosa. Samo su oni imali privilegiju kušati El Tequilu Privado, danas poznatu kao Código 1530.

Bez ikakvog komercijalnog pritiska da se ova privatna tekila ikada plasira na tržište, mala skupina meksičkih obitelji srčano ju je podržavala. Već nekoliko generacija, lokalna obrtnička obitelj Amatitána i destilatera strastveno proizvodi ovo žestoko piće, nikad ne odstupajući od stoljetnih kodeksa i običaja – “Los Códigos” – koji su je učinili najselektivnijom tekilom na svijetu.

Tekila danas

Danas u Meksiku navodno postoji više od 2000 različitih vrsta tekila no sve se one mogu rasporediti u pet različitih kategorija:

  1. Oro (zlatna) – mlada
  2. Blanco ili Plata – bijela
  3. Reposado (odležana) – minimalno dva mjeseca, najduže godinu dana u hrastovim bačvama
  4. Anjeho (stara) – minimalno godinu, a najdulje tri godine u bačvama
  5. Extra Anjeho (jako stara) – minimalno tri godine u hrastovim bačvama

Tradicija koja čini razliku

U Amatitánu, svaka kapljica tekile sa potpisom Código 1530; neovisno da li je Blanco, Rosa, Reposado, Añejo te Extra-Añejo; usavršavana je tijekom nekoliko generacija. Cilj je bio dobiti autohtoni recept – koji uključuje običaje bez ikakvog odstupanja od tradicije regije Los Bajos i njezinih tequiliera i jimadora. Proizvodnja počinje s potpuno zrelom agavom, koja se kuha u pećnicama od nehrđajućeg čelika, fermentira upotrebom lokalnog kvasca i dvaput destilira u destilacijskim posudama koje je ručno izradila sama obitelj destilatora. Njihov se Blanco usavršava tijekom procesa koji traje do 15 dana. Odležane tekile odležavaju u bačvama od crvenog vina od francuskog bijelog hrasta nabavljenim u dolini Nape, što pomaže osigurati da svaka bačva bude dostojna nositi naziv Código 1530.

Simbol kao pečat

Código 1530 prepoznatljiv je po jeruzalemskom križu kojeg nosi kao simbolom svoje baštinske priče. Ovaj legendarni križ nalazi se na vrhu grba Jalisca i datira iz 1530. godine. Te je godine, nakon kolonijalne borbe, grad Amatitán službeno priznat kao grad Nove Galicije, a Jalisco je dobio grb od španjolske monarhije, koji je bio ukotvljen Jeruzalemskim križem.

Naziv Código 1530 odaje počast “Los Códigos”-u, starim kodeksima i običajima koji su oblikovali i još uvijek oblikuju život u Amatitánu i regiji Los Bajos.

Te vrijednosti i danas žive u srži ponosnih obitelji koje poslužuju ovu tekilu u svojim domovima i obiteljima zanatskih destilatera koje su generacijama bile skrbnik ove privatne tekile.

 

codigo 1530 tequile u našoj ponudi