Čaša vilinske ljepote iz Bizeljskog

LU-MA Ekskluziv doo

Iako početak proizvodnje pjenušaca mnogi vežu za benediktinca Dom Pierrea Pérignona, o tome zašto se u vinu pojavljuju skakutavi mjehurići razmišljali su još stari Rimljani.

Gotovo sve poznate priče o porijeklu šampanjaca govore da vinski podrumi pjenušaca pripadaju svijetu muškarcima, no gotovo cijelo jedno stoljeće, i to prvo stoljeće globalne preobrazbe šampanjaca u simbol luksuza i slavlja, šampanjskom industrijom vladale su žene. Da li ga je netko stvorio s namjerom ili, što je vjerojatnije, otkrio slučajno, danas je sasvim svejedno. I bez poznavanja te tajne, dovoljno je da ga sretnete i upoznavanje će započeti samo. On poseže u srce, podiže na noge, izmamljuje iskru i važno je da je u prvom trenutku s nama. I dok domaći vinari sve više pažnje pjenušcima posvećuju 90-tih godina prošlog stoljeća, vinarija Istenič proizvodnju pjenušaca započela je 1968. godine, po povratku Janeza Isteniča, utemeljitelja vinarije Istenič, sa školovanja u Champagni. Tijekom pet desetljeća vinarija Istenič napunila je preko 4 milijuna boca pjenušca proizvedenih Dom Pérignonovom ili takozvanom klasičnom metodom. Metodom koja zahtijeva mnogo prostora i ljudskog truda. Svaka se boca, svaki dan, tijekom nekoliko mjeseci protresa, zaokreće i lagano naginje kako bi se na grliću boce skupio talog od kvasca. Nerijetko se događa da boce pucaju, a puno se vina gubi i pri postupku odčepljivanja boca, izlijevanja taloga, te dosipavanja koji konačno oblikuju okus pjenušca. Gospodin Janez proizvodnji pjenušaca posvetio je svoj život. Većina pjenušaca proizvodi se bez oznake berbe, jer je riječ o vinima nastalim miješanjem raznih berbi, koja iskazuju konzistentni stil pojedinog proizvođača. Samo se oni iz najboljih godina, “Pjenušci sa dušom“ kako ih neki zovu, označavaju godinom berbe. To je Isteničev Gormet Rose 2011, vrlo suhi rosé pjenušac, proizveden od samotoka modrog pinota ili Prestige Extra Brut 2011 vrlo suh i zreo pjenušac  koji je na 1. Salonu pjenušavih vina koji se održao početkom 2017. godine u Zagrebu osvojio 1. mjesto. Osnovna linija Isteničevih pjenušaca je Barbara. Ona na gljivicama kvasca dozrijeva najmanje 18 mjeseci. Najčešće je polusuha ili suha, proizvedena od sorti laškog rizlinga, chardonnaya i plavca žutog. Godine 1994. svoju je slavu okrunila nazivom Šampion na međunarodnom ocjenjivanju vina u Ljubljani pod okriljem svjetskog ureda za vino sa sjedištem u Parizu koje djeluje neprekidno već više od pola stoljeća i među vinarima u svijetu uživa veliki ugled. Naziv nacionalnog šampiona Barbara je dobila na slovenskom otvorenom prvenstvu u Gornjoj Radgoni – Slovenski šampion 2005. Sve te sjajne nagrade mogle su se  postići samo teškim radom i planskim razvojem, a upravo pjenušac Barbara bio onaj koji je Isteničevima donio prvu zlatnu medalju na međunarodnom sajmu vina u Ljubljani 1989. godine. Bilo je to njihovo prvo veće priznanje za sav trud u njegovanju pjenušaca. U to vrijeme to je bio najbolje ocijenjeni slovenski pjenušac. Zbog skupog procesa proizvodnje pjenušci imaju svoju cijenu, koja baš i nije mala, ali definitno ne spadaju među najskuplja vina na svijetu. Naprotiv upola su jeftiniji od bar desetak plavaca, kao i nekih domaćih bijelih vina tako da je danas od luksuznog, kraljevskog pića, pjenušac postao svima dostupan, a u klasi skupih i finih vina vino koje se popije s najviše nerazumijevanja, često polijevanja i prolijevanja. Imate li poštovanja, ako prema ničemu drugom onda prema vremenu koje je potrebno da se stvori 250 milijuna mjehurića koliko su ih Francuzi izbrojali u jednoj boci, ne mućkajte pjenušac pri otvaranju. Bliži se vrhunac blagdanske sezone. Pred nama su najveseliji blagdani u godini, a tradicija nalaže da nazdravimo s mjehurićima. Mi Vam predlažemo jedan od Isteničevih pjenušaca a oni Vam poručuju: Pijte vino za koje je brojnim epidemiološkim istraživanjima dokazano da je najzdravije alkoholno piće, ali pijte promišljeno kako biste pili dugo i dočekali duboku i kvalitetnu starost. Janez Istenič danas ima 76 godina, uskoro 77, i još uvijek sa istom strašću kao na početku svoje karijere proizvodi najbolje pjenušce u Sloveniji pa i šire, zašto ga i Vi ne bi probali. Kompletnu ponudu pjenušaca Istenič pogledajte ovdje.

Odgovori