Još jedan Hrvatski proizvod koji je osvojio svijet – Old Pilot’s Gin

Old Pilot's Gin, LU-MA Ekskluziv doo

Hrvatska bezbojna tekućina posebnog mirisa i okusa koja je poharala svijet

I dok su mnogi već uživali u čarima ove sve popularnije bezbojne tekućine, u nastavku slijedi kratka priča o gin-u za sve one koji se na to tek pripremaju.

Kratka priča o Gin-u

I baš kao što svaki alkohol ima svoj sastojak koji ga čini posebnim i gin ima svoj a to je borovica. Otuda i ime ovog osvježavajućeg pića, ginepro na talijanskom znači borovica. Gin svoje korijene vuče iz biljne medicine. Aromatiziran bobicama borovice bio je popularan u srednjovjekovnoj Nizozemskoj i Flandriji. U flamanskim ga zemljama pakiraju u poznate kamene boce i zovu Jenever. Kada je William III došao iz Nizozemske u Veliku Britaniju da bi postao kralj, donio je gin sa sobom.

William III

Vrhunac svoje popularnosti gin dostiže u 18. st. u Velikoj Britaniji, kada je, zbog toga što je bio manje oporezivan, postao alkohol siromašnih.
S usponom britanskog imperija i pojavom nebrojenih zdravstvenih problema u europskim tropskim kolonijama, postao je popularan pomiješan s tonikom na bazi kinina, kao preventivni lijek za malariju.

U dvadesetima su ga pili zbog njegove sofisticiranosti, s tonikom, kriškom limuna i ledom. Ostalo je tako do 50-tih, kad se počinje koristiti kao baza za mnoge koktele. Najpoznatiji među njima je Martini dry.
Nakon tog razdoblja postupno degradira što traje do 80-tih godina. Pojavom brenda Bombay Sapphire ponovno se probuđuje znatiželju barmena i miksologa.
Gin iznova postaje inspiracija i pokreće potragu za inovacijom u mnogim destilerijama. Mnogo destilerija na genijalan način obnavlja recepturu svojih ginova, posvećujući se aromatizaciji s različitim sirovinama. Glavni stilovi gina su Roby marton craft gin, Plymouth gin, Old Tom gin, Yellow gin, Sloe gin te London gin u čiju kategoriju pripada i Old Pilot’s Gin.  

Old Pilot’s Gin

Ručni je rad dvojice pilota, proizveden u destileriji Duh u boci koja je fokusirana na proizvodnju pića najviše kvalitete. Iz ove destilerije kažu kako su svjesni činjenice da postoje jeftiniji i brži načini proizvodnje gin-a. Ipak takav princip nikada nije i nikada neće biti njihova opcija. U proizvodnji ovog nagrađivanog gina koristili su samo “srce” destilacije. Loše su alkohole odvajali i na početku i na kraju procesa destilacije. Ponosni su na svaku bocu koja je prošla kroz njihove ruke baš kao i na proces proizvodnje koji garantira premium kvalitetu pića – svaki put.

U prilog ovoj izjavi ide i činjenica da je ove godine Old Pilot’s gin osvojio zlatnu medalju na natjecanju San Francisco Spirits Competition.
Riječ je o prestižnom američkom ocjenjivanju destilata koje se održava već 19.-u godinu. O popularnosti i snazi ovog natjecanja najbolje govore proslavljeni destilati proizašli iz malih, neovisnih i u to vrijeme nepoznatih destilerija. St. Germaina i Tito’s votka postali su slavni nakon što su osvojili najviše nagrade na ovom natjecanju. Svake se godine u San Franciscu okupljaju sudci iz cijeloga svijeta i odlučuju o sudbinu više od 3000 destilata. Sama činjenica da je ove godine naš Old Pilot s Gin iza sebe ostavio megazvijezde svjetske craft gin scene poput Blooma, Gina Mare i drugih, strateški je važna za novu hrvatsku scenu destilata, ali ne i samo za tu scenu.

Svi sastojci Old Pilot s Gin-a dolaze iz Hrvatske. Osnovni sastojak, bez kojeg se piće ne može zvati “gin”, je borovica. Osim borovice, koristili su list masline, cvijet lavande, kadulju, naranču i anđeliku. Sve biljke potpuno su prirodne, rukom brane i sušene posebnom metodom koja garantira kvalitetu eteričnih ulja u njima.

Bila bi šteta da ovog ljeta svoje osvježenje ne potražite u Old Pilot’ Gin-u. Mi Vam ga toplo preporučamo a na Vam je da li ćete za sebe izabrati najbolje.

Odgovori