Blanc de Noirs

Iako zvuči neobično bijela vina od crnog grožđa proizvode se već stoljećima. U Francuskoj se takav postupak proizvodnje vezuje uglavnom uz pjenušava vina, odnosno šampanjce, no postoje i mirna vina koja se proizvode od crnog grožđa.

Želja za stvaranjem novog, posebnog, neobičnog, potaknula je enologe da u klasičnu proizvodnju vina unesu određene promjene. Prilikom pripreme takvih bijelih vina ključne su četiri faze; dužina maceracije, temperatura, zrelost i sorta grožđa.

BLANC DE NOIR

Blanc de Noirs francuski je izraz za “bijelo od crnog“, a odnosi se na bijela vina pripremljena od crnog grožđa. Izraz ima posebno značenje u Francuskoj regiji Champagne u kojoj se odnosi na šampanjce pripremljene isključivo od sorte Pinot Noir i Meuniera.

Blanc de Noirs.//Robinson, Jancis; Harding, Julia. The Oxford companion to wine. Fourth edition. United Kingdom: Oxford University Press, 2015. Str. 85

Ovisno o dužini vremena i temperaturi na kojoj se maceracija izvodi dobiva se različita obojenost vina. Duža maceracija tako donosi jaču obojenost vina i obrnuto. Iako je vinifikacija bijelih vina sama po sebi zahtjevna ista se dodatno komplicira u proizvodnji bijelih vina od crnog grožđa. Upravo je zato kod takve vrste proizvodnje potrebno dobro ohladiti crno grožđe. Idealna je temperatura grožđa u rasponu od 4-5 °C. Važno je također iscjeđeni sok odmah otočiti sa komine. Poznato je naime da boju vina najčešće određuje boja bobica grožđa od kojeg se vino dobiva stoga je važno grožđe iscijediti bez velikog protiska kako ne bi došlo do prevelike ekstrakcije. Ovisno o pH vrijednosti, boja grožđa može varirati da bi u momentu pune zrelosti dosegla svoj maksimum. Zbog navedenog u proizvodnji bijelog vina od crnog grožđa izuzetno je važno ne čekati fazu pune zrelosti grožđa i naravno odabrati pravu sortu.

Royal Hill Blanc de Noir

Sorta Pinot Noir zbog slabije obojanosti kožice pokazala se kao idealan izbor. Upravo je to bio izbor vinarije Royal Hill iz Erduta za njihov jedinstven, neočekivan i moderan Blanc de Noir.

Riječ je dakle o bijelom vinu dobivenom kratkom maceracijom grožđa cijenjene crne sorte Pinota. Vino donosi miris začinskog karaktera s naglašenom jagodnom notom. Okus je razvijen i zaobljen, uz savršenu ravnotežu tanina, voćnosti i svježine.

Danas je proizvodnje vina takve vrste izuzetno rijetka pa se stoga s punim pravom, kada je riječ o Royal Hill-ovom Blanc de Noiru, može govoriti o jedinstvenom hrvatskom vinu.

Nadamo se da će i drugi hrvatski vinari u želji da budu drugačiji i jedinstveni odlučiti svoju ponudu vina obogatiti nekim svojim Blanc de Noir-om.