Berba by Bertoša – Ručno brano s vrhova Istre

Vina Berba by Bertoša posveta su autentičnim, pitkim i kvalitetnima vinima nastalima isključivo i jedino od ručno branog grožđa, na 350 metara nadmorske visine, s vrhova Istre. U vremenima kada se ljudska ruka sve više zamjenjuje hladnim strojevima, Berba by Bertoša vina pružaju vam autentičnost života i osvojene snove u boci, a iza kojih stoje stvarni ljudi koji su život posvetili radu u vinogradu.

Vinogradi Berba by Bertoša godišnje daju svega 20 000 boca vina koja dolaze iz Kaldira, jedinstvenog vinorodnog dijela Istre, karakterističnoga po osunčanim brežuljcima, spoju kontinentalne i mediteranske klime, iz vinograda netaknutog strojevima.

Dolinom rijeke Mirne do naših vinograda dolazi topao morski zrak koji utječe na temperaturnu razliku, što pogoduje kvaliteti dozrijevanja našeg grožđa i njegovoj aromi. Prekrasni brežuljkasti krajolici otežavaju upotrebu mehanizacije, pa se berba grožđa vrši isključivo ručno, a grožđe se odvozi do podruma u malim količinama. Upravo to razlog je zašto su Berba by Bertoša vina vrhunska, pristupačna i autentična.

Jedan vinograd dvije malvazije

 

Vinarija Berba by Bertoša Malvaziji Istarskoj, vinskoj sorti  koja je u Istri prisutna od davnina posvetio je svoje dvije etikete.

Iza jedne stoji svježa Malvazija buteljirana iz inox bačvi dok se iza druge krije Malvazija Istraska koja je godinu dana odležavala u hrastvovim bačvama.

Posebnu pažnju Bertošine odležale malvazije plijeni nova etiketa te pluteni čep prekriven žutim voskom.

Pinot sivi by berba by bertoša

Uz Malvaziju Istarsku, sveprisutnu sortu Istarskih vinograda, posebnost vinarije Berba by Bertoša je njen Pinot sivi.

Pinot sivi relativno je rijetka sorta u Istri, ali itekako je zastupljena sorta Bertošinih vinograda.

Riječ je o ranoj sorti vinove loze koja se počinje brati već sredinom kolovoza.

Bobice sivog pinota roze su boje pa kod većine drugih vinara bijelo vino od pinota sivog ima osebujnu svijetlobakrenu boju dok se Berba by Bertoša Sivi Pinot vinificira »u bijelo« jer se pokožica  odvaja odmah na početku proizvodnje dok fermentacija još nije započela.

Upravo je tim vinom, vinom od Pinota sivog,  napunjena prva butelja koja je 2009. godine izašla iz Bertošine vinarije.

Viši položaji Bertošinih vinograda, sačuvani su za teran kojemu kao kasnoj sorti pogoduje puno sunca danju i strujanje hladnog zraka noću. Bertošin Teran u hrastovim bačvama odležava barem godinu dana.

Ostala vina, Merlot, Muškat i Rose pjenušac, proizvode se samo onda kada se procjeni da je kvaliteta grožđa izvrsna, a visoki kriteriji zadovoljeni.

Neka vas vina Berba by Bertoša podsjete da su visine osvojive, a najiskreniji snovi ubiru se s područja koje je često najteže, ali ne i nemoguće osvojiti – s vrhova samih.

Vina Berba by Bertoša možete probati u Cheese Baru u Ulici Augusta Cesarca 2 u Zagrebu.

Dobro nam došli!