Amarone- vino s imenom i prezimenom

Amarone ili kako ga službeno zovu Amarone della Valpolicella, jedan je od ukupno pet članova obitelji vina Valpolicella. Riječ je o vinu koje odstupa od uvriježenog pravila da se moćna, velika, crna vina proizvode samo od vrlo zrelog grožđa toplih i sunčanih podneblja. Upravo je Veneto, relativno hladna vinska regija Italije, sa svojom zonom Valpilicella mjesto posebnog stila vinarstva – appassimento i dom intenzivnog crnog vina punog tijela – Amaronea.

Pet je različitih stilova vina Valpolicella:

 

1. Valpolicella Classico

2. Valpolicella Classico Superiore

3. Valpolicella Ripasso (Baby Amarone)

4. Amarone della Valpolicella

5. Recioto della Valpolicella

The Veneto.//Karen Mac Neil. The Wine Bible. Revised second edition. United States of America, New York: Workman Publishing Co., 2015. Str. 358-359

Grožđe vina Amarone

Amarone della Valpolicella proizvodi se od visoko kvalitetnog grožđa uzgojenog na brdima kod Verone te spada u jedne od najskupljih crnih vina svijeta. Četiri su glavne sorte grožđa koje se koriste u proizvodnji Amaronea: Corvina Veronese, Corvinone, Rondinela i Molinara. Iako se naznačene sorte grožđa koriste i za pripremu drugih vina Valpolicella grožđe za Amarone (u prijevodu “veliko gorko”) zahtjeva dodatnu zrelost zbog kojeg razloga se oko 40 posto grožđa ostavlja na lozi nakon redovne berbe.

crno grožđe

Postupak izrade vina Amarone

Nakon berbe, odabrani grozdovi zrelog grožđa suše se u posebnim sušionicama. Zahvaljujući modernoj tehnologiji danas se koriste dva različita stila. Mnogi proizvođači i dalje prakticiraju tradicionalnu metodu prirodnog sušenja grožđa. Ipak sve je više onih koji koriste modernu metodu brzog sušenja. Obje metode mogu stvoriti izvrsna vina, snažnih okusa i aroma.

Točno vrijeme sušenja varira od proizvođača do proizvođača, a može trajati i do 120 dana. Sam postupak sušenja uzrokuje daljnju koncentraciju šećera i aroma u grožđu koje gubi i do trećine svoje težine. Suho se grožđe potom drobi i ostavlja da fermentira u vino 35-50 dana. Rezultat je bogato vino, punog tijela, s postotkom alkohola od 15 do 16 posto.

Amarone i Amarone Riserve

Glavna razlika između Amaronea i Amarone Riserve je vrijeme. Amarone odležava 2 godine nakon berbe, dok Amarone Riserva odležava 4 godine. Neke vinarije ostavljaju da vino odležava i duže od propisanog minimuma pa ga puštaju tek kad vjeruju da je spremno. “Što starije to bolje“ pravilo je koje vrijedi za ovo vino. Neka vina Amarone trebaju i 10 do 15 godina kako bi razvila one oštre okuse smokve, rogača i meksičke čokolade a sve ovisi o metodologiji koja se koristi za njihovu izradu.

Tradicionalna metoda Apassimento nasuprot suvremenoj

Amarone della Valpolicella proizveden na tradicionalan način stari u neutralnim hrastovim bačvama. Svoju kiselost ovo je vino u stanju održavati dulje pa potencijalno može duže i starjeti. Istraživanja su pokazala kako Amarone proizveden tradicionalnom metodom može trajati i 40 godina. Koliko god se to činilo sjajno, ovim vinima treba puno više vremena da se pojave na tržištu, što znači da će ih mnogi htjeti čuvati oko 20 godina prije nego što zasjaju punim sjajem. Proizvođači koji prakticiraju tradicionalnu metodu proizvodnje u proizvodnji Amaronea koriste samo autohtone sorte vinove loze, Corvina, Corvinone i Rondinella.

Amarone della Valpolicella proizvedeni suvremenom metodologijom, kao što to rade Allegrini i Masi, stare u novim hrastovim bačvama. Takva vina imaju tendenciju trajanja do 20 godina a u takvim se vinima mogu naći i neautohtone sorte.

bijelo i crno grožđe

Amarone, moćno, crveno vino pripremljeno od suhog grožđa u DOC zoni Valpolicella na sjeveroistoku Italije.
Vino, proizvedeno od istih sorti grožđa kao i Valpolicella, sastoji se od 45-95% Corvina, 5-50% Rondinelle i do 50% Corvinona.
Može sadržavati i do 15% bilo koje druge crvene sorte grožđa iz provincije Verona.

Amarone.//Robinson, Jancis; Harding, Julia. The Oxford companion to wine. Fourth edition. United Kingdom: Oxford University Press, 2015. Str. 20

Komercijalizacija

Komercijalna proizvodnja Amaronea započela je tek 50 tih godina prošlog stoljeća da bi osamdesetih godina vino doživjelo veliki uspjeh, posebno u Skandinavskim zemljama, Njemačkoj i SAD-u. U periodu od 2005. do 2013. godine proizvodnja Amaronea porasla je sa 8,5 na 14 milijuna boca dok se površina vinograda Valpolicelle povećala sa 5,719 ha na 7,288 ha.

Kako bi osigurala stabilnu kvalitetu svojih proizvoda godine 1963. talijanska vlada usvojila je poseban sustav označavanja svojih vina. Četiri su glavne klasifikacijske oznake koje se koriste za talijanska vina:  VdT, IGT, DOC i DOCG. Svaka oznaka nosi svoja pravila i propise koji su upravo tim redoslijedom stroži i rigorozniji.

Svega nekoliko talijanskih vina nosi oznaku DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), a Amarone della Valpolicella službeno je jedno od njih.

vina Amarone FAMILIES

Iako pripada grupi elitnih talijanskih crnih vina Amarone se ne može pohvaliti velikim brojem dobrih poznavatelja svojih karakteristika. Relativno dug put od grožđa do vina, postupak sušenja grožđa koji zahtjeva vrijeme i prostor, dvostruko veća količina grožđa potrebna za njegovu pripremu, sporija fermentacija te dugotrajno starenje donekle opravdavaju tu činjenicu. Sve to utječe i na njegovu cijenu. Amarone Vas u prosjeku može koštati od 40 do 60 eura što je još jedan od razloga manjeg broja poklonika.

Kušati Amarone fascinantno je iskustvo. Mi Vam predlažemo jedan od najboljih, Allegrinijev.  Riječ je o posebnom, moćnom, crnom vinu, istinskom klasiku, vinu impozantne strukture i dubine, s aromama zrelog voća i začinskih biljaka, na nepcu profinjenih tanina i nježne kiselost. Cjenom prihvatljiviji tu je i Amarone vinarije Corte Giara, kao i baby Amarone, Ripasso. Uz Allegrinijev tu je i Amarone La Rosa vinarije Fratelli Degani iz berbe 2013.  

Degani Amarone La Rosta 2013 0,75l

307.50 kn

Amarone La Rosta suho je vino intenzivne granat crvene boje. Riječ je o moćnom, jakom vinu, bogatog, punog tijela, na nepcu baršunastog i trajnog okusa.

Izrazito dobro strukturirano i lijepo uravnoteženo vino s mekim taninima i daškom čokolade i vanilije.

Temperatura serviranja: bocu otvoriti barem 2h prije konzumacije i poslužiti na temperaturi od 18 do 19°C

Gastro preporuka: uz jela od crvenog mesa, divljač, pečenja, zrele sireve, egzotična slatko kisela jela azijske kuhinje i kuhinje Bliskog istoka, prepouča se kao vino za meditaciju.

 

Pročitaj više

Allegrini Amarone Valpolicella Classico 0,75l

585.00 kn

Vino intenzivne baršunasto crvene boje, izvanrednih kompleksnih aroma, s primjesama trešanja, džema od kupina, ljubica, tamne čokolade, kave i duhana. Na nepcu uravnoteženo, svježe i mekano, pojačano glatkim taninima.

Vino koje ujedinjuje povijest, strast i viziju te vješto uravnotežuje snagu i eleganciju. Od ljubitelja vina i međunardnog tiska Allegrinijev je amarone priznat kao jedan od najboljih u regiji.

Temperatura serviranja: bocu otvoriti sat vremena prije i poslužiti na temperaturi od 18°C

Gastro preporuka: uz jela od crvenog mesa, divljač, pečenja, zrele sireve, egzotična slatko kisela jela azijske kuhinje i kuhinje Bliskog istoka.

Pročitaj više

Allegrini Amarone Corte Giara 0,75l

275.00 kn

Vino intenzivne i privlačne gotovo neprozirne rubin crvene boje. Na nosu karakterističnih naznaka zrelog crvenog voća s temeljnom svježinom, kao i notama papra, klinčića i duhana. Suho i dobro uravnoteženo. Tradicionalna kisela nota dobro se kombinira s mekoćom voća stvarajući zadovoljavajući kontrast i proizvodeći gipko, moćno vino. Vino je punog tijela, baršunasto, s svilenkastim taninima i izvrsnim završetkom.

Temperatura serviranja: otvoriti sat vremena prije ispijanja i poslužiti na temperaturi od 16°C

Gastro preporuka: uz pirjano meso, divljač, posebno zeca, patku, ostarjele sireve ili jastogo u umaku od rajčice.

Pročitaj više

Allegrini Ripasso Corte Giara 0,75l

112.50 kn

Ripasso (Baby Amarone) vino je duboke rubin crvene boje i punog tijela. Crveno voće dobro se kombinira sa slatkim začinima, a zatim ustupa mjesto nježno začinjenom bilju.
Harmonična ravnoteža postignuta izvrsnom strukturom i živahnom kiselošću čini ovo vino glatkim i živahnim na nepcu.

Temperatura serviranja: 16°C

Gastro preporuka: uz pečena mesa ili pirjana mesa popraćena palentom (kukuruznim brašnom), file na žaru, prepelicama, narezanom govedinom s gljivama, janjećim rezervnim rebrima te srednje dozrijelim sirevima.

Pročitaj više

Odličan početak za upoznavanje Amaronea, kultnog vina koje objedinjuje povijest, strast i viziju talijanske regije Veneto, zone Valpolicella.

Neka meditacija započne…