Allegrini-vodeći promotor vina Valpolicella Classica

allegrini baner

Najcjenjenija vinarija Veneta čiji je Amarone zlatni standard kvalitete talijanske vinske zone Valpolicella

Obitelj Allegrini jedna je od najcjenjenijih i najpriznatijih talijanskih proizvođača vina u svijetu. Obitelj je već šest generacija posvećena proizvodnji vina. Glavni je promotor vina Valpolicelle kao i zaštitno ime tradicionalne talijanske vinogradarske zone Classico čiju kulturu i identitet promiče.

Valpolicella se tradicionalno smatra drugom najprestižnijom vinskom zonom Italije, odmah poslije toskanskog Chianti-ja. Zahvaljujući svom položaju, blagoj klimi te kredastom tlu, njezino je središte, naziva Valpolicella Classico, najprikladnije za proizvodnju vina vrhunske kvalitete.

Upravo su tu, u mjestu Fumane, srcu Valpolicelle, korijeni obitelji Allegrini. Tu je i 120ha vinograda raspoređenih na nekoliko imanja u kojima se uz poznate lokalne njeguje i nekoliko internacionalnih sorti.

Na imanju Palazzo Della Torre, u čijem je središtu čuvena renesansna palača, vinarija Allegrini njeguje sorte Corvina, Rondinella i Sangiovese. Na jednako poznatom imanju, La Grola, pored sorte Corvina njeguje se i Syrah. Najbolje Corvina grožđe dolazi sa imanja La Poja, smještenog na brdu koje je potpuno pokriveno vinogradom i upravo se grožđe iz ovog vinograda čuva za premium etikete Allegrinijevih vina. Uz spomenuta imanja i sorte tu je još i imanje venecijanskog pjesnika i opata Bartolomea Lorenca iz 18. stoljeća. Villu Cavarenu, nakon stupanja u posjed obitelj Allegrini je u potpunosti obnovila. Danas se tu njeguju sorte Rondinella i Oseleta. Stare sorte Valpolicelle njeguju se i na imanjima Fieramontea u središtu Valpolicella Classico.

Najpoznatije vino sa potpisom Allegrini je Amarone Classico DOCG. Jednako prestižno vino je i Pallazo Della Torre, sa istoimenog imanja. Vino je vrlo slično Amarone vinu, pri čemu se umjesto sorte Oseleta koristi Sangiovese. Ipak, najkarakterističnije Allegrinijevo vino je Giovanni Allegrini, koje je bilo omiljeno vino istoimenog osnivača vinarije. Upravo je u njegovim rukama vinarija Allegrini 60-tih godina prošlog stoljeća doživjela duboku transformaciju. U povijesti Valpolicelle, Giovanni Allegrini,  ostati će zapamćen po posvećenosti vinogradarstvu i umijeću proizvodnje vina koje je doveo gotovo do savršenstva.

boca vina Amarone Alegrinni
boca vina Palazzo della Torre
boca vina allegrini soave
boca vina Valpolicella superiore

Svoju ljubav i znanje Giovanni Allegrini prenio je na svoju djecu, Waltera, Marilisu i Franca. Upravo su oni, sa istom strašću i entuzijazmom, nastavili razvijati i prenositi nasljeđe svoga oca, šireći ime Allegrini i Valpolicelle po cijelom svijetu.

CORTE GIARA

Corte Giara povijesno je sjedište tvrtke Allegrini i žarište njezinih proizvodnih aktivnosti.
Riječ je o Allegrinijevoj vinariji koja je svoje ime dobila po seoskoj kući u mjestu Fumane u kojoj raste sedma generacija obitelji.

S ciljem povezivanja tradicionalne vinske baštine Veneta i najpoznatijih međunarodnih sorti, vinarija Corte Giara stvorila je stabilne odnose sa biranim vinogradarima regije Veneta te kreirala svoju ponudu vina još 1989 godine.

Tenuta di Naiano glavni je vinograd vinarije Corte Giara. Vinograd se prostire na oko 33 ha i smješten je u blizini jezera Garda. U vinogradu se njeguju sorte pinot grigio i corvino.

Godine 2018. vinarija Corte Giara kupuje i vinograd Oasi di San Giacomo, površine od oko 40 ha, smješten na istočnoj strani grada Verone.

Stil vina Corte Giara moderan je i elegantan. Vina Corte Giara jako se dobro sljubljuju s raznim tradicionalnim talijanskim jelima ali i međunarodnom kuhinjom. Upravo je to njihovim vinima osiguralo potražnju i prepoznatljivost na međunarodnom tržištu.

POGGIO AL TESORO

Poggio al Tesoro novija je investicija obitelji Allegrini van granica voljene Valpolicelle. Vinarije se nalazi u mjestu Bolgheri u Toskani, s vinogradima smještenim dijelom u podnožju brežuljaka, a dijelom u blizini obale Tirenskog mora.

Vinarija je osnovana 2001. godine. U svom vlasništvu vinarija ima 70 ha zemlje od čega je gotovo 60 ha pokriveno vinogradima u kojima se njeguju internacionalne sorte te proizvode vina modernog i elegantnog stila.

U svega nekoliko godina vinarija Poggio al Tesoro postala je jedna od najdinamičnijih vinarija u Bolgheriju, s vinima koja se ističu svojom izvrsnošću i originalnošću te izrazitom osobnošću.

SAN POLO

U eri zelene ekonomije vinarija San Polo jedna je od najinovativnijih vinarija Montalcina. Riječ je o prvoj vinariji u Toskani i drugoj na svijetu koja je 2013. godine dobila certifikat Casa Clima. Casa Clima certifikat dodjeljuje se vinarijama koje se u svim segmentima svog poslovanje vode principima ekološke i ekonomske održivosti, društveno odgovornog poslovanja i zaštite okoliša.

Smještena na području netaknute, bezvremenske ljepote, u kojem je ritam života definiran ritmom rada u vinogradima cijelo se imanje prostire na 22 ha. Vinarija je uglavnom izgrađena pod zemljom. Savršeno je stopljena s okolnim krajolikom i koristi se sofisticiranim termo-hidrauličkim sustavom koji osigurava prirodnu kontrolu temperature i vlažnost vinarije.

Ipak najveće bogatstvo ovog imanja su vinogradi od kojih se čak 8 ha koristi za proizvodnju Brunela, vina koje pripada najužem krugu elitnih svjetskih vina.