9 činjenica koje trebate znat o Merlotu (i koji odabrati)

LU-MA Ekskluziv doo
Svake godine na dan 7. studenog obilježava se Svjetski dan Merlota. Ovo crno vino tipična je francuska sorta koja u potpunosti dominira vinskom regijom Bordeaux u Francuskoj. Na glasu je kao najpopularnije crno vino na svijetu koje jednako vole i vinski početnici i iskusni vinoljupci.  

Kojoj god skupini pripadate, osnovne stvari o ovoj elegantnoj i bezvremenskom kapljici, jednostavno morate znati 🙂

  1. Merlot je druga najviše zasađena sorta u cijelom svijetu(Cabernet Sauvignon je na prvom mjestu)
  2. Najraniji zapis o postojanju Merlotu datira iz 1784 godine a nastao je u Bordeaux regiji
  3. Merlot je najviše zasađena sorta u Bordeauxu i najraširenija sorta  u Francuskoj
  4. Cabernet Franc je otac Merlota, dok je  Magdeleine Noire des Charentes, stara, izumrla sorta njegova majka.
  5. U starom francuskom dijalektu, Merle znači “mali ptica kos”, a povezano je s crnom bojom bobica ovog grožđa.
  6. Merlot je jedna od 3 crvene plemenite sorte (ostali su Cabernet Sauvignon i Pinot Noir).
  7. Merlot je iznimno ‘food friendly’ sortate će se odlično snaći u sljubljivanju s većinom jela. Ipak, najviše će joj pasati odrezak, govedina, janjetina, svinjetina, piletina ili patka.
  8. Aroma Merlota ovisi o klimatskim uvjetima. Merlot poprima okus koji varira ovisno o temperaturi u kojoj se uzgaja. Ako se uzgaja u toplijim predjelima, Merlot ima okus čokolade i čokolade. S druge strane, hladna klima daje note bobica i šljiva, a ponekad i duhana.
  9. Petrus, jedna od najpoželjnijih (i krivotvorenih) vina na ovom planetu gotovo je u potpunosti od Merlota

Ako ste u dvojbi koji Merlot odabrati,  to je skroz razumljivo. Iako ih je mnoštvo, možda vam pomogne pregled naših domaćih favorita. Pitanje je samo hoće li biti iz Istre, sjeverne ili južne Dalmacije!

Meneghetti Merlot  intenzivne je  boje rubina, bogat nijansama crvenog bobičastog voća te nadopunjen tonovima cabernet sauvignona i refoška. Idealno će pasati ručku s bijelim mesom, povrću na žaru ali i plavoj ribi.

https://lumaekskluziv.hr/proizvod/meneghetti-merlot-0-75l-2/

Korlat Merlot  rođen je u Benkovcima u tamno crvenoj boji te njegovano u hrastovim bačvama. Snažne je i bogate strukture, podržano aromama zrelog crvenog voća trešnje i maline. Kombinirajte ga uz plate sira, tjesteninu, svinjske kotlete, steakove, tuna steakove, janjeće kotlete, divljač, ali i deserte od tamne čokolade.

https://lumaekskluziv.hr/proizvod/korlat-merlot-075l/

Dubrovački adut stiže iz vinarije Damarius čije je vino Doline skladno i mekano, rubincrvene boje, ugodne je arome i bouquetta pa podsjeća na šumske maline. https://lumaekskluziv.hr/proizvod/damarius-merlot-doline-075l/

Odgovori